Tort pieluszkowy do doskonały pomysł na prezent. Można oczywiście kupić gotowy „smakołyk” lub zrobić go samemu, bo to naprawdę nic trudnego. Mamy dla was instrukcję, jak krok po kroku “upiec” tort z pieluch. Pampersy w dłoń!
Na baby shower, chrzciny czy pierwsze urodziny – tort z pieluch to doskonały prezent dla maluszka. A i jego rodzice będą zadowoleni, bo przy bobasie pieluch nigdy dość 😉 Można go kupić w sklepach z artykułami dla najmłodszych i oczywiście w internecie. Ale można także zrobić go samemu. Po pierwsze – to nic trudnego. Po drugie – to nic czasochłonnego. Po trzecie – to nic bardziej kosztownego, niż gotowy tort z pieluch. Gotowe? No to zaczynamy.
Jak zrobić tort z pieluch?
Najpierw potrzebna jest wizja takiego tortu z pieluch: jaką ma mieć kolorystykę (pieluszki różnych marek mają różne kolory), jaką wysokość (ile ma mieć pięter) i czy będziemy go ozdabiać dodatkowymi drobiazgami (jak kwiaty, kokardki etc.). A potem należy zgromadzić niezbędne materiały. Uwaga: jeśli robimy tort na baby shower, to wielkość pieluszek (rozmiar) nie ma znaczenia, bo i tak się przydadzą. Ale gdy ma to być prezent np. na pierwsze urodziny, warto wybrać pieluchy w rozmiarze większym niż ten, który dziecko obecnie nosi, aby na pewno się przydały, a nie – niczym wysuszone ciasto – po imprezie wylądowały w koszu.
Zatem, do zrobienia tortu z pieluch potrzebne będą:
- pieluchy – ich ilość uzależniona jest od planowanej wysokości tortu, najlepiej mieć ok. 60 pampersów tej samej wielkości lub w różnych rozmiarach, jeśli np. górne piętro ma się odróżniać od dolnego,
- gumki recepturki i wstążeczki – powinny mieć różne rozmiary, aby z łatwością związać nimi poszczególne elementy i segmenty tortu,
- elementy ozdobne – kwiaty, kokardki, grzechotki, smoczki (wszystko to, czym chcemy dodatkowo udekorować tort),
- sztywny karton – do wycięcia podstawy na której zaczniemy układać pieluchy,
- folia – do zapakowania „ciasta”,
- kokarda gotowa lub gruba wstążka na kokardę.
Pampersowy tort krok po kroku
Jak już pisaliśmy zabawa a pieluchowego cukiernika nie jest trudna, ale wymaga trochę cierpliwości. Zaczynamy!
- Pieluchy zwiń w ruloniki. Jeśli chcesz, możesz w środek każdej pieluszki (lub kilku) włożyć np. karteczki ze śmiesznymi tekstami czy miłymi słowami, które będą witały rodziców sięgających po pieluszkę z tortu. Aby się nie rozwinęły, użyj recepturek.
- Następnie połącz ze sobą pozawijane wcześniej pieluchy. Jeśli tort ma mieć klasyczny kształt i piętra, połóż przygotowany sztywny karton wycięty w kształt koła i na nim stawiaj (formując okrąg) wcześniej przygotowane pieluszkowe rulony. Pionowo oczywiście! Co pewien czas przewiązuj je wstążeczkami, żeby konstrukcja się nie rozpadła.
- Kiedy parter gotowy, pora na piętro, które wykonujesz analogicznie, tylko przy użyciu mniejszej ilości ruloników z pieluch. Aha, jeśli masz ochotę, to środek parteru tortu może być wypełniony oczywiście tylko pieluchami, ale możesz także wstawić w to miejsce np. kosmetyki dla dziecka. Najczęściej tort z pamperów ma 3 warstwy.
- Gdy konstrukcja jest ukończona i stabilnie pozwiązywana recepturkami i wstążkami, pora na zdobienie. Użyj do tego kwiatów, maskotek, grzechotek, kokardek etc.
- Na koniec spakuj wszystko w przezroczystą folię i udekoruj wielką kokardą. I możesz wręczać!
Pamiętaj, do zrobienia tortu z pieluch… wcale nie musisz koniecznie używać pieluch. Możesz wykorzystać w tym celu body czy pajacyki i zrobić tort “ubraniowy”. Albo wcale nie tort, a bukiet z pampersów – wtedy w ruloniki wsuwasz patyczki np. do szaszłyków, które udają łodyżki. Wszytko zależy od Twoje wyobraźni, To co? Do dzieła!