Strona główna DIETA I ZDROWIE Japońska

Japońska

0

Niskokaloryczna dieta japońska została stworzona przez neurologa i specjalistę medycyny naturalnej, dr Igora Błagoobrazowa. Ten restrykcyjny program dietetyczny trwa 13 dni i ma za zadanie uregulowanie przemiany materii. Dodatkowy efekt to utrata od 3 do 7 kilogramów. Na czym polega dieta japońska? Poznaj jej zasady i jadłospis!

Produkty zakazane

Dieta japońska wyklucza węglowodany, produkty przetworzone oraz mleko i śmietanę, tłuste mięso, tłuszcz zwierzęcy i potrawy przyrządzone na jego bazie. 13-dniowy jadłospis opiera się na warzywach, owocach, zupach warzywnych, chudym nabiale, chudym mięsie i rybach. W razie apetytu na słodycze jemy morele suszone lub świeże. Oprócz tego pijemy duże ilości wody niegazowanej, zielonje herbaty i ewentualnie herbatki ziołowe.

Jadłospis:

Dzień 1
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy i miska świeżych owoców
Obiad: 2 jaja na twardo, miska sałatki z kapusty i pomidorów, polana łyżką oleju (najlepiej lniany) Kolacja: ryba gotowana na parze przyprawiona ziołami

Dzień 2
Śniadanie: czarna kawa, miska świeżych owoców
Obiad: ryba gotowana na parze, sałatka ze świeżych warzyw polana łyżką oleju
Kolacja: 200 g wołowiny gotowanej w bulionie warzywnym, 1-2 szklanki kefiru.

Dzień 3
Śniadanie: jak wyżej
Obiad: kabaczek pokrojony w plastry i podsmażony na oleju, przyprawiony czosnkiem i tymiankiem, 1 jabłko
Kolacja: 2 jaja na twardo, 200 g gotowanej wołowiny, sałatka ze świeżej kapusty doprawiona odrobiną oleju

Dzień 4
Śniadanie: czarna kawa, 2 suchary
Obiad: jajo na twardo, 2 plastry sera twarogowego, miseczka warzyw gotowanych na parze (brokuł i marchew)
Kolacja: dwa jabłka

Dzień 5
Śniadanie: surówka surowej marchwi i jabłka skropiona sokiem z cytryny
Obiad: ryba gotowana, szklanka soku pomidorowego
Kolacja: dwa jabłka

Dzień 6
Śniadanie: czarna kawa, 2 sucharki
Obiad: 200g gotowanej piersi kurczaka, sałatka ze świeżej kapusty i marchwi
Kolacja: 2 jaja na twardo, sałatka ze świeżej marchwi skropionej olejem

Dzień 7
Śniadanie: czarna kawa, 2 sucharki
Obiad: 200 g ugotowanej wołowiny i dwa jabłka
Kolacja: trzy dowolnie wybrane owoce (oprócz bogatych w cukry bananów, winogron i rodzynek)

Dzień 8 – menu dnia 6

Dzień 9 – menu dnia 5

Dzień 10 – menu dnia 4

Dzień 11 – menu dnia 3

Dzień 12 – menu dnia 2

Dzień 13 – menu dnia 1

Od 14. dnia zaczynamy stopniowy powrót do pełnowartościowego odżywiania. Powolne wprowadzanie większych i częstszych posiłków pozwoli uniknąć efektu jo-jo. Wciąż należy unikać produktów przetworzonych, słodyczy, cukru, fast-foodów i słodkich napojów.

Przykładowe menu od dnia 14-tego:
Śniadanie: 2 sucharki, łyżka masła, łyżka miodu, 2 plastry chudego twarogu
II śniadanie: kubeczek jogurtu, garść suszonej żurawiny
Obiad: zupa krem z brokułu na włoszczyźnie, porcja piersi kurczaka z sałatką z kapusty pekińskiej
Podwieczorek: 2 pieczone jabłka z cynamonem
Kolacja: pieczona ryba, 2 pieczone ziemniaki

Nasza opinia

Dieta japońska dr Błagoobrazowa przypomina raczej głodówkę niż sposób na trwałe uregulowanie przemiany materii. Jest bardzo niskokaloryczna i uboga w składniki odżywcze. Stosowana zbyt długo przyniesie organizmowi wiele szkód: zawroty głowy, niedobory witamin i składników mineralnych, anemia – to tylko niektóre z możliwych dolegliwości. Zachęcamy do wprowadzenia bardziej przyjaznych zdrowiu i sylwetce metod trwałej poprawy stylu życia (czytaj na ibeauty!). Na efekty być może poczekasz dłużej, ale cierpliwość zostanie nagrodzona poprawą samopoczucia i szczupłą sylwetką na zawsze!