Aby lepiej zrozumieć ideę slow food, zobacz, jak rysuje się na tle fast food. Mamy nadzieję, że dzięki naszym porównaniom, będziesz wiedzieć, co jest dla ciebie lepsze.
Slow Food Potrawy przygotowywane samodzielnie ze sprawdzonych składników są smaczne i aromatyczne.
Fast Food Potrawy przygotowywane na masową skalę są w smaku mało wyraźne, często smakują dziwnie.
Slow Food Posiłki spożywane są powoli, w miłej atmosferze, na przykład z rodziną przy stole.
Fast Food Posiłki spożywane są w biegu, często wśród obcych ludzi.
Slow Food Jedzenie jest przyjemnością, a przygotowywanie posiłków celebruje się.
Fast Food Jedzenie jest czynnością służącą zaspokojeniu głodu, a przygotowanie posiłków wygląda jak taśma produkcyjna Forda.
Slow Food Zdrowy sposób odżywiania się i spożywanie pełnowartościowych, ekologicznych posiłków to podstawa.
Fast Food Niezdrowy sposób odżywiania się pełen niezdrowych tłuszczów i węglowodanów, często nadmiernej ilości soli, a także ulepszaczy i konserwantów.
Slow Food Podtrzymywanie regionalnych tradycji i wyrobów kulinarnych.
Fast Food Nawet w będąc w Chinach harburger z baru szybkiej obsługi będzie smakował tak samo…
Slow Food Posiłki są planowane rozsądnie i świadomie.
Fast Food Posiłki to dzieło przypadku.
Slow Food Żywność niskoprzetworzona z wykluczeniem nowoczesnych metod produkcji.
Fast Food Żywność wysokoprzetworzona z zastosowaniem nowoczesnych metod produkcji.
Kasza Gryczana, Fasola Piękny Jaś czy Dziki Ryż marki Kupiec będą na pewno lepszym dodatkiem do obiadu niż frytki.
Slow Food Wzmacnianie odporności organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie.
Fast Food Osłabienie odporności, otyłość, problemy sercowe, itd.
Slow Food Pielęgnowanie związków z bliskimi, cieszenie się z bycia w kontakcie z naturą.
Fast Food Poczucie samotności, życie w biegu do nikąd.
Dowiedz się więcej na temat SLOW FOOD > > >