Czy wiesz, że to wspaniały i zdrowy – polecany przez dietetyków – zamiennik? Nie tylko poprawia smak najróżniejszych potraw, ale też ma walory zdrowotne – dostarcza pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest źródłem błonnika, witamin z grupy B i pierwiastków mineralnych. Ponadto sos sojowy ma bardzo mało tłuszczów, może być więc stosowany w diecie odchudzającej. Warunek: wybierz naturalny, japoński sos sojowy bez chemicznych dodatków, taki jak KIKKOMAN. Zobacz, czym różni się od innych i jak go wykorzystać we własnej kuchni.
Soja jest zdrowa!
Ta popularna i u nas roślina strączkowa pochodzi ze Wschodniej Azji, a swoją karierę w kuchniach świata zawdzięcza nie tylko smakowi, ale też właściwościom odżywczym i prozdrowotnym. Jej nasiona dostarczają pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych. Jej regularne spożywanie m.in. łagodzi objawy menopauzy, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia kości, ogranicza występowanie pewnych nowotworów, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lubią ją też wegetarianie, bo wspaniale uzupełnia ich dietę o białko.
Ojczyzną sosów sojowych jest Japonia – ich wytwarzaniem na początku XVII wieku zajęły się rodziny Mogi i Takanashi. Obecnie największym na świecie producentem sosu sojowego jest marka KIKKOMAN, mająca zaplecze produkcyjne m.in. w Japonii, USA, Tajwanie, Holandii i Chinach.
Jak powstaje sos sojowy?
Japoński sos sojowy wytwarzany jest w długotrwałym procesie fermentacji (ok. 6-miesięcznym) czterech naturalnych składników: ziaren soi, ziarna pszenicy, wody i soli. W sosach KIKKOMAN nie ma żadnych substancji chemicznych: konserwantów, wzmacniaczy smaku czy barwników. Co więcej, dzięki niskiej zawartości soli są one również zalecane do spożycia przez osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym. Do wyboru masz kilka wariantów oraz marynatę do mięs na bazie sosu sojowego:
KIKKOMAN ma w swojej ofercie m.in. uniwersalny sos sojowy, bezglutenowy sos sojowy, marynatę Teriyaki na bazie tego sosu, wina, cukru i przypraw
- sos uniwersalny – doskonale zastępuje sól i z powodzeniem może być stosowany do zup, gulaszy, dressingów, surówek, warzyw z patelni i wszelkiego rodzaju mięs,
- sos Less Salt – naturalnie warzony sos sojowy ze zredukowaną o 43% zawartością soli, doskonale nadaje się jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych oraz wszelkiego rodzaju zup, gdzie z powodzeniem zastępuje popularną przyprawę maggi,
- słodki sos sojowy – wyjątkowo delikatny, mniej wytrawny, polecany szczególnie do pikantnych i egzotycznych potraw mięsnych, rybnych i warzywnych oraz jako sos do smażenia, dzięki któremu nasze potrawy będą uzupełnione o delikatną, chrupiącą glazurę,
- sos bezglutenowy – polecany osobom będącym na diecie bezglutenowej, nie zawiera pszenicy,
- marynata Teriyaki – jest kombinacją naturalnie warzonego sosu sojowego, wina, cukru i specjalnie dobranych przypraw. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, idealnie nadaje się do potraw przeznaczonych do smażenia i grillowania oraz jako sos do mięs, ryb i drobiu. Sosy Teriyaki są produkowane w dwóch wariantach smakowych: słodkim i miodowo-czosnkowym.
To ciekawe: czym się różnią sosy?
Na rynku dostępne są ponadto sosy chińskie oraz produkowane chemicznie. Zobacz, czym japoński sos KIKKOMAN wyróżnia się na ich tle:
- sos japoński – zawiera wyłącznie czyste składniki naturalne (ziarna soi, pszenica, sól, woda), jest klarowny, przejrzysty, czerwonawo-brązowy, ma bogaty, złożony i aromatyczny smak oraz mniej soli w porównaniu z sosami chińskimi, powstaje w łagodnym procesie 6-miesięcznej fermentacji, która wydobywa jego smak i aromat,
- jasny chiński sos sojowy – poza podstawowymi składnikami zawiera wzmacniacze smaku i konserwanty, ma jasny kolor, jest bardzo słony, produkowany w 1-miesięcznym procesie wspieranym chemicznymi procesami,
- ciemny chiński sos sojowy – poza podstawowymi składnikami zawiera wzmacniacze smaku, karmel i konserwanty, zwykle zawiera więcej cukru i mniej pszenicy niż sosy japońskie, ma ciemny kolor, smak jest słony i wyraźny, krótki okres produkcji wspierany chemią,
- chemicznie produkowane sosy sojowe – bazuje na ekstrakcie z soi, ma ciemny nieprzejrzysty kolor oraz dosyć „chemiczny”, słodki smak, który powstaje poprzez dodawanie m.in. syropu kukurydzianego, syropu glukozowego i innych kolorantów. Sos ten nie powstaje w procesie naturalnego warzenia, tylko na skutek reakcji chemicznej pomiędzy ziarnami soi i pszenicą.
Który wybierasz?
Dlaczego warto zastępować nim sól?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej płaskiej łyżeczki do herbaty, tymczasem badania wykazują, że w przeciętnej diecie Polaków znajduje się jej prawie trzykrotnie więcej niż sugerują normy! Większość z nas zapomina, że sól to nie tylko to, co sypiemy na potrawy – duże jej ilości znajdują się w mięsie, wędlinach, przetworach mlecznych, przyprawach i pieczywie. Wszystkie te produkty sprawiają, że zamiast 5-6 gramów, w ciągu dnia spożywamy jej nawet 16!
Efekt: przede wszystkim nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia oraz nadmierne zatrzymanie wody w organizmie (co oznacza też większy cellulit!) – ten problem dotyczy głównie kobiet, winne są tutaj hormony i stan układu limfatycznego, ale sól powoduje jego nasilanie. Sól wpływa także na enzymy trawienne, powodując zakwaszenia organizmu i gorsze wchłanianie składników pokarmowych. To jeszcze nie wszystko – wraz z bakterią Helicobacter pylori, sól została uznana za winną wrzodów żołądka i dwunastnicy, a naukowcy w dalszym ciągu prowadzą dochodzenie nad jej udziałem w powstawaniu nowotworu żołądka.
Dlatego właśnie dietetycy polecają w codziennym menu sól zastąpić sosem sojowym!
Sos sojowy w kuchniach świata
Jest to tradycyjny składnik orientalnej kuchni azjatyckiej, który zyskał już popularność na całym świecie! Na przykład:
- w kuchni włoskiej sos sojowy odnalazł swoje miejsce w przepisach na dressingi i sosy podawane do sałatek oraz jako dodatek do różnych rodzajów risotto,
- Francuzi najchętniej smakują łososia marynowanego w zaprawie z sosu sojowego i miodu, uzupełniając go charakterystycznym dla ichniejszej kuchni sosem truflowym,
- kuchnia węgierska zapożyczyła od francuskiej marynaty oparte o sos sojowy, najpopularniejszym daniem tego typu są udka kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem miodu i imbiru,
- w Stanach Zjednoczonych kultowy sos do mięs – barbecue – w dużej mierze opiera się o unikatowy smak sosu sojowego, wykorzystywany jest on do różnego rodzaju pieczonych i grillowanych mięs, oraz popularnych dań typu fast food,
- w Polsce sos sojowy wykorzystywany jest do mięs, zup i dań jednogarnkowych.
Polecamy też przepisy z wykorzystaniem sosu sojowego: