To świetny pomysł, aby zachęcić swoje pociechy do drugiego śniadania! Dzięki odrobinie wyobraźni zwykła kanapka może stać się bajkową kreacją, która przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.
Drugie śniadanie to obowiązkowa pozycja w codziennym menu każdego dziecka i ucznia. Badania pokazują, że dzieci, które nie spożywają regularnie drugiego śniadania w szkole osiągają gorsze wyniki w nauce, częściej skarżą się na zmęczenie i złe samopoczucie. Najedzone dzieci, to również zdrowsze dzieci – rzadziej chorują, mają niższy poziom cholesterolu oraz ważą mniej, bo przyzwyczajają organizm do jedzenia regularnie i zgodnie z potrzebami organizmu. Cóż jednak zrobić, gdy nasza pociecha nie przepada za jedzeniem śniadania i codziennie wraca do domu z pełną śniadaniówką? To sygnał, że nadszedł czas na wprowadzenie do kuchni porcji kreatywności. Śniadania nie muszą być nudne i niesmaczne. Zwykłe kanapki mogą szybko i łatwo zamienić się w kolorowe zwierzątka i kwiaty. Wystarczy trochę wyobraźni… i do dzieła!
Śniadaniowe bałwanki
Jeśli chcemy przygotować pyszną i kolorową kanapkę zimową, to warto sięgnąć po ciekawy pomysł na śniadanie w kształcie bałwanków: kromkę chleba pełnoziarnistego posmarujmy masłem i połóżmy na talerzyku. Do wykonania bałwanków należy użyć trzech wykałaczek. Na każdą wbijmy 3 kulki mozzarelli i połóżmy bałwanki na talerzu. Kapelusz dla bałwanka można wykonać przekrajając czarną oliwkę na pół i wbijając na końcówkę wykałaczki. Następnie, kolejną oliwkę pokrójmy na drobne kawałeczki, aby zrobić bałwankom oczy i guziczki. Z czerwonej papryki wytnijmy malutkie trójkąciki, które będą nosami bałwanków. Trzy źdźbła szczypiorku można użyć jako gałązki bałwanków. Gotowe!
Warzywne chipsy
Jeśli szukamy pomysłu na zastąpienie niezdrowych przekąsek, to możemy przygotować smaczne i zdrowe Chipsy warzywne. Co trzeba zrobić? Wystarczy obrać warzywa np. buraka, marchewkę, seler lub pietruszkę. Najlepiej użyć obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża, by uzyskać cienkie plasterki. Każdy plasterek posmarujmy delikatnie oliwą i posypmy przyprawami – solą, słodką papryką i curry. Chipsy należy zapiekać w piekarniku w 170 stopniach, aż przypieką się po bokach. I zdrowa przekąska na drugie śniadanie gotowa!
Kanapka „Groszkowy potwór”
Mamy też propozycję dla chłopców oraz odważnych dziewczynek – kanapka w kształcie potworka. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę: ugotujmy mrożony zielony groszek do miękkości. Gotowy groszek należy wymieszać i zblendować z fetą, olejem rzepakowym, octem ziołowym, solą i pieprzem. Potwora można przygotować z dwóch kromek pieczywa tostowego. Jedną wysmarujmy przygotowaną pastą, w drugiej wytnijmy zęby i przykryjmy kanapkę. Oczy można wykonać z plasterka rzodkiewki, zielonego ogórka i czarnej oliwki. Smacznego!
Smaczne i zdrowe drugie śniadanie, które dziecko na pewno zje, nie musi być czasochłonnym i trudnym zadaniem. Kuchnia oferuje wiele ciekawych inspiracji: wiórki kokosowe mogą imitować śnieg, sałata wodorosty, a szczypiorek trawę. Oliwki i pomidorki koktajlowe mogą posłużyć do stworzenia bajkowych biedronek, a plastry szynki lub żółtego sera oraz wykałaczki do wykonania żagli i stworzenia jadalnych łódeczek. Ważne jest także, aby pamiętać, iż drugie śniadanie powinno dostarczyć dziecku niezbędne witaminy i minerały.
Idealnym uzupełnieniem i elementem drugiego śniadania będzie Kubuś GO! – przecierowy sok owocowy Kubuś w wersji „na wynos” w małej plastikowej butelce. Jest to idealne rozwiązanie na drugie śniadanie dla najmłodszych – w szkole lub na wycieczce. W ten sposób dzieci otrzymują pyszny sok w formie, która dostarcza im wielu cennych witamin oraz jest niezastąpionym źródłem energii. W składzie soków Kubuś GO! znajdziemy witaminy A i C, odpowiedzialne za wzrok i odporność oraz witaminę E, która dobroczynnie wpływa na stan skóry. W wariancie Kubuś GO! Multiwitamina oprócz witamin A i C, znajdziemy także witaminy z grupy B.
Więcej ciekawych pomysłów na pyszne i zdrowe drugie śniadanie znajduje się na stronie www.popierwsze.pl