Czy jedzenie lodów zimą to rzeczywiście prosta droga to infekcji gardła jak sądzi wielu? A może jest zupełnie odwrotnie i warto je jeść nawet, jak za oknem siarczysty mróz?
Uważajmy na różnicę temperatur
Z jedzeniem lodów zimą jest podobnie jak ze spacerami w chłodne dni. Wędrówki hartują organizm, a chłodne przekąski spożywane podczas niskich temperatur wzmacniają układ odpornościowy. Kiedy jemy lody latem, temperatura powietrza jest zazwyczaj wysoka, wynosi ok 25 st. C. Lody do najcieplejszych przekąsek nie należą, dlatego różnica temperatur jest duża. Zdarza się, że smakosze lodów doprowadzają wtedy swoje gardło do wychłodzenia. W łatwy sposób mogą uszkodzić śluzówkę, co w połączeniu z dolegliwościami gardła prowadzi do rozwoju wirusów.
Nie powinien zatem dziwić fakt, że tak często łapiemy latem anginę. Z tego puntu widzenia, lekarze nie zrażają do pochłaniania lodów zimą, bo temperatura w pomieszczeniach, w których je spożywamy, jest zazwyczaj niższa niż w upalne letnie dni. Zmniejsza się więc ryzyko infekcji gardła.
Jednym z powodów, dla których Turcy chętniej sięgają po gorącą herbatę niż lody, jest właśnie różnica temperatur. W związku z tym, spożycie ciepłych napojów latem, a chłodnych w zimie jest bardziej wskazane. Dzięki temu nie będziemy również narażeni na szok termiczny.
Lodami nie jesteśmy jednak w stanie leczyć chorób gardła czy przewodu pokarmowego. W pierwszej kolejności powinniśmy wybrać się do lekarza, który rozpozna dolegliwość.
Witamin nigdy dość
Niska temperatura lodów przeciwdziała obrzękom i krwotokom, dlatego lekarze zalecają ich spożywanie np. po usunięciu zęba czy migdałków. Dodatkowo lody zawierają mleko i śmietankę, dzięki czemu są bogate w wapń potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli jego poziom jest w normie, mamy zdrowe zęby, mocne kości, odpowiednią krzepliwość krwi. Nasze samopoczucie jest pozytywne i zdrowo śpimy. – Lody wykonane z naturalnych składników i prawdziwych owoców dostarczają w zimie witamin, których brakuje organizmowi podczas chłodnych miesięcy. Z tego powodu doskonale sprawdzą się owocowe sorbety – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral-Lody Jak Dawniej.
Lody są przysmakiem nie tylko w lecie. Będą idealne jako dodatek do ciepłego deseru np. szarlotki. Chociaż jemy je głównie dla relaksu i po to, aby w miły sposób spędzić czas z przyjaciółmi, mają wiele właściwości zdrowotnych. Są źródłem witamin B, D, E, A, które poprawiają koncentrację, wspomagają układ nerwowy, zapobiegają krzywicy. Oprócz tego, że są bogate w witaminy, lubią je niemal wszyscy.