Dieta 1200 kcal jest przeznaczona dla osób o niskiej lub średniej aktywności fizycznej, które chcą zrzucić kilka-kilkanaście kilogramów nadwagi. Przy jej pomocy osiągniesz efekt utraty 1-1,5kg tygodniowo. Dowiedz się więcej o tej diecie oraz poznaj nasze przepisy na posiłki, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników nie przekraczając przy tym wartości 1200 kalorii dziennie!
Dlaczego 1200 kcal?
1200 kalorii uważana jest za wartość graniczną, poniżej której nie da się bez pomocy suplementów tak skomponować jadłospisu, by dostarczać ciału wszystkich niezbędnych do życia składników w prawidłowych ilościach. Jednakże kiedy intensywnie ćwiczysz, Twoje zapotrzebowanie na białko, węglowodany, tłuszcze i mikroelementy, zwiększa się. Dlatego jeśli zamierzasz odchudzać się nie tylko za pomocą diety, ale też sportu, wybierz opcję menu o wyższej energetyczności – min. 1400 kcal. Nie oznacza to jednak, że stosując dietę 1200 kcal nie możesz schodzić z kanapy. Codzienne spacery lub nawet półgodzinny jogging 3-4 razy w tygodniu będą ok.
Jadłospis w diecie 1200 kcal
Poniżej znajdziesz przykładowe dania wraz z przepisami.
Śniadania:
- Owsianka z mlekiem i owocami: 3 duże łyżki płatków owsianych zwykłych zalej ¾ szkl. wrzątku i zostaw pod przykryciem na 5-10 min. Następnie dodaj 1 szklankę mleka 1,5% oraz ½ pokrojonego dużego banana.
Codziennie możesz zamieniać:
– płatki owsiane na żytnie, orkiszowe, jęczmienne
– mleko na szklankę kefiru lub ½ szkl. jogurtu naturalnego
– banana mogą zastąpić 2 łyżki rodzynek, garść orzechów, 2 łyżki posiekanej moreli suszonej lub innych bakalii. - 2 jajka na miękko, bułka grahamka posmarowana łyżką masła, pomidor.
II śniadania:
- Kanapki z pastą twarogowo-warzywną: 4 łyżki twarożku wiejskiego wymieszaj z ½ posiekanej małej papryki oraz 2 łyżkami szczypiorku. Dodaj odrobinę ziół prowansalskich i soli do smaku. Zjedz z 2 kromkami razowego pieczywa.
- Pasta tuńczykowa: ½ puszki tuńczyka z wody w kawałkach wymieszaj z łyżeczką majonezu i dodaj po łyżce posiekanej drobno czerwonej cebulki i czarnych oliwek. Zjedz z 2 kromkami chrupkiego pieczywa lub wymieszaj ze szklanką ugotowanego makaronu razowego.
- Koktajl ze szklanki jogurtu naturalnego i szklanki truskawek bądź słodkich pomarańczy (zmiksuj razem).
Obiady:
- Filet z piersi kurczaka (120g) obtoczony w przyprawie curry, usmażony na oleju rzepakowym, do tego 2 gotowane ziemniaki i 300g gotowanej fasolki szparagowej.
- Filet z łososia (120g) wysmarowany sosem pesto, pieczony przez 20 min w 180 stopniach. Do tego filiżanka ugotowanego ryżu brązowego i miseczka mixu sałat polanego 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Polędwiczki wieprzowe z fetą i pomidorami: 100g polędwiczek oprócz solą, posiekanym ząbkiem czosnku i tymiankiem. Polej olejem i zostaw tak zamarynowane na pół godziny w lodówce. 30g sera feta połącz z posiekanymi 2 plasterkami suszonych pomidorów. Polędwiczki nakłuj ostrym nożem i wepchnij do środka farsz. Obsmażaj na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju. Do tego 2 ziemniaki gotowane, posypane koperkiem oraz ½ główki gotowanego kalafiora.
Podwieczorki:
- Jabłko
- Garść orzechów lub suszonych owoców
- Czerwony grejpfrut
- 2 nektarynki
Kolacje:
- ½ główki brokułu wymieszanego z podprażonymi na łyżeczce oleju płatkami migdałowymi ( ½ filiżanki)
- ½ opakowania warzyw na patelnię w przyprawą orientalną lub prowansalską – usmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
- Sałatka wiosenna z mixu sałat, 1 pomidora, 3 rzodkiewek, ½ szklanki kiełków lucerny oraz sosu przygotowanego z 2 łyżek oliwy i 1łyżki ziół prowansalskich.