Palące uczucie w przełyku to nieprzyjemny objaw zgagi, który często wiąże się z nadwagą i otyłością. Nie należy bagatelizować tego problemu! Należy szybko działać! Przeczytaj nasze rady.
Wzrost masy ciała jest często skutkiem niewłaściwej diety oraz złych przyzwyczajeń żywieniowych. Spożywanie tłustych i ostrych potraw, jedzenie w pośpiechu bądź zjadanie dużych porcji na raz powoduje występowanie zgagi. Konsekwencją nadwagi i otyłości jest dodatkowo podniesione ciśnienie w jamie brzusznej. Powoduje ono cofanie się kwaśnej treści żołądkowej w górę, do przełyku. Sok żołądkowy ma silne właściwości żrące, niezbędne przy procesie trawienia pokarmów w żołądku. Kiedy jednak przedostanie się wraz z treścią pokarmową do przełyku drażni jego ściany, wywołując dyskomfort, ból w okolicach mostka i nadbrzusza, niekiedy bóle gardła, kaszel czy chrypkę.
Chcesz ograniczyć ryzyko zgagi i jednocześnie unormować wagę ciała? Spójrz na swoje dzienne menu. Co jesz, o jakich porach, jak często, jakie porcje i ile czasu poświęcasz na zjedzenie posiłku? Spisz na kartce swoje „grzechy główne” i już od dziś wprowadź kilka zmian do dziennego jadłospisu. Rozpocznij od „trzech złotych postanowień”.
Jem pięć małych posiłków dziennie!
Wyznacz sobie godziny w czasie dnia, które poświęcisz na zjadanie posiłków. Jeśli pracujesz, możesz każdy z nich przygotować sobie dzień wcześniej. Z początku taki system może wydać się trudny do zrealizowania, jednak z czasem organizm się przyzwyczai i o danej porze sam będzie „przypominał”, że jest głodny.
Nie najadam się na noc!
Zaplanuj sobie ostatni posiłek na mniej więcej 3 godziny przed pójściem spać. Jeśli więc zazwyczaj kładziesz się spać o 23, kolację zjadaj około godz. 20. Najadając się na noc nie dajesz organizmowi wystarczająco dużo czasu na strawienie pożywienia. W nocy proces trawienia jest spowolniony, przez co idąc spać z tzw. „pełnym żołądkiem” szybciej przybierasz na wadze. Dodatkowo leżąc w łóżku w pozycji poziomej przepływ kwaśnej treści żołądkowej do przełyku jest ułatwiony. Drażni on jego ściany i nie daje spokojnie spać.
Wprowadzam zdrowe i lekkostrawne menu!
Stwórz zdrowe, lekkie i niepowodujące zgagi menu wprowadzając metodę zamienników. I tak tłuste mięsa (wieprzowe) zamień na drób, cielęcinę. Dzienną dawkę nabiału wypełnij pijąc jogurty i kefiry, zamiast zjadać sery topione czy żółte. Odstaw napoje gazowane. Zamiast nich poznaj smak wody niegazowanej, zielonej herbaty, naparów ziołowych lub owocowych. Lubisz pikantne, ostre potrawy? Pamiętaj, że nasilają one zgagę. Zamiast chilli, czarnego pieprzu czy curry dodaj do jedzenia aromatyczne zioła, tj. bazylia, oregano czy rozmaryn. Przekonasz się, że nadadzą one twojemu posiłkowi niezwykły smak, a ty dzięki temu nie będziesz musiał cierpieć z powodu palącego uczucia w okolicach mostka.
Anestoloc Max (13,20 zł/7 tabletek lub 18,63 zł/14 tabletek) zawiera pantoprazol, który hamuje wytwarzanie kwasu solnego, eliminując palący objaw. Działa aż do 24 godzin i jest bezpieczniejszy dla wątroby i nerek niż inne środki na zgagę.