Szefowa kuchni Dr. Oetkera zdradza nam sprawdzony sposób na tę słodką ozdobę wypieków!
Zrobienie lukru wydaje się być proste, wymaga jedynie połączenia cukru pudru z wodą, jednak trzeba mieć wprawę w jego przygotowaniu, gdyż poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody, lukier może przybrać nieodpowiednią konsystencję. W ciągu ponad 100 lat rodzinna firma Dr. Oetker wprowadziła na rynek wiele produktów, które pomagają rozwiązywać różnorodne problemy związane z pieczeniem i gotowaniem. Wśród nich jest oczywiście również Lukier domowy tradycyjny, który można przygotować w wielu odmianach oraz gotowe do użycia kolorowe lukry.
Pani Tereska
Szefowa kuchni Dr. Oetkera i autorka bloga www.panitereska.pl
Przepis na lukier domowy wg przepisu Pani Tereski
1 szklankę cukru pudru wsypujemy do miski i dodajemy około 2 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uwaga! trzeba bardzo uważać przy dolewaniu wody, by nie dodać jej za dużo. Wówczas lukier może nie przybrać odpowiedniej konsystencji, być za bardzo rozrzedzony i spływać z ciasta.
Domowy lukier kremowy ma kolor lekko żółtawy. Można też dodać do niego:
- sok z cytryny również sprawdzi się jako baza lukru
- masło nada lukrowi maślaną konsystencję
- śmietana sprawi, że lukier będzie bardziej kryjący
- alkohol, np. kilka kropel likieru Cointreau nada polewie aromatyczną pomarańczową nutę
- odrobina kakao zabarwi lukier na piękny kawowy kolor i nada mu aromat czekolady
- wiórki kokosowe nie tylko aromatyzują lukier, ale nadają mu ciekawą teksturę
- dzięki barwnikom spożywczym uzyskamy niemalże dowolny kolor lukru
- jeśli dodajemy aromaty spożywcze, to wystarczy jedynie kropla
Przepis na Lukier domowy tradycyjny Dr. Oetkera
Do dekorowania bożonarodzeniowych pierniczków idealny jest tzw. lukier królewski, który przygotowuje się na bazie białka. Dr. Oetker proponuje go w postaci Lukru domowego tradycyjnego. Jego zaletami są śnieżnobiały kolor oraz konsystencja, którą łatwo zmienić z gęstej, umożliwiającej nawet pisanie na ciasteczku lub pierniczku, na płynną, gwarantującą równomierne udekorowanie całego wypieku.
Do jednego opakowania Lukru domowego tradycyjnego dolewamy tylko 3 łyżeczki gorącej wody. Aby uzyskać kolorowy wariant lukru wystarczy dodać dowolny barwnik spożywczy Dr. Oetkera (ok. 1/3 łyżeczki do herbaty) i dokładnie wymieszać. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję lukru, wystarczy dodać więcej wody. Lukier domowy tradycyjny daje również możliwość szybkiego uzyskania efektu ombre, czyli cieniowania.
Lukier domowy tradycyjny (Dr. Oetker, ok. 1,79 zł/70 g, wystarcza na pokrycie ok. 15-20 ciasteczek)