Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE BRUSCHETTA – PRZEPIS NA SZYBKIE I PYSZNE ŚNIADANIE

BRUSCHETTA – PRZEPIS NA SZYBKIE I PYSZNE ŚNIADANIE

0
bruschetta-887336_960_720

Bruschetta z pomidorami to idealne weekendowe śniadanie, które przygotujesz w kilka chwil. Najlepiej smakuje latem, ale zimą przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Przepis na bruschettę, podobnie jak wszystkie przepisy kuchni włoskiej, jest bardzo prosty, a kluczem do smaku są produkty najlepszej jakości. Latem w Polsce sięgajmy po krajowe pomidory – idealne będą malinowe. Zimą możemy wybrać pomudorki koktajlowe, które smakiem i zapachem najbardziej przypominają włoskie pomidory.

Jak zrobić bruschettę?

Potrzebne Ci będą:

  • ciabata lub bagietka pszenna
  • pomidory
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku
  • mały ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Pieczywo kroimy na kromki po skosie. Musimy zrobić z nich grzanki – można to zrobić piekąc je przez parę minut w piekarniku na blasze, w opiekaczu, a nawet w tosterze. Ważne, aby były chrupiące i ciepłe.

W miseczce przygotowujemy pomidory: kroimy je w drobną kosteczkę, dodajemy do nich łyżkę oliwy i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Energicznie wszystko mieszamy. Dodajemy poszarpane listki bazyli – warto rozetrzeć je wcześniej w dłoniach, dzięki czemu stają się bardziej aromatyczne. Na ciepłe grzanki wykładamy pomidory łyżką, oprószamy solą i pieprzem. Gotowe!

Dla osób, które cenią bardziej kaloryczne śniadania, idealna będzie bruschetta z mozzarellą i pomidorami. Sposób postępowania jest taki sam, tylko na ciepłą grzankę kładziemy plaster sera, a dopiero potem pomidory. Ciekawym rozwiązaniem jest także przyprawa do bruschetty, którą w swojej ofercie ma obecnie wiele firm. Dodajemy ją do pomidorów na etapie ich mieszania w miseczce.