Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

0
col-1356960_960_720

Sprawdzony przepis na młodą kapustę w zasadzie posiada każda pani domu. Jak zrobić młodą kapustę, aby wyszła pyszna?

Młoda kapusta to bardzo wdzięczne warzywo, które może służyć zarówno jako dodatek do obiadu, jak i główne danie. Może być spożywane w formie jarskiej, z ziemniakami i marchewką. Z kolei bigos z młodej kapusty z kiełbasą to potrawa, jaka zachwyci mięsożerców. Prawdopodobnie nie ma bardziej polskiego warzywa, niż kapusta. Przepisy na nią znajdziemy w każdej książce kucharskiej. Poniżej prezentujemy trzy najprostsze, a jednocześnie najsmaczniejsze.

Jak ugotować młodą kapustę do schabowego?

To będzie Ci potrzebne:

  • młoda kapusta – główka
  • koperek – jeden pęczek
  • szczypiorek – jeden pęczek
  • masło
  • mąka
  • sól

Gotowanie młodej kapusty zaczynamy od jej poszatkowania i wrzucenia do garnka. Należy ją zalać wodą, mniej więcej do ¼ wysokości kapusty. Na tym etapie można delikatnie całość oprószyć solą, dzięki czemu szybciej puści sok. Pozostawić na małym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Co pewien czas koniecznie przemieszczać, aby nie przywarła i sprawdzać poziom wody. Jeśli będzie jej za dużo, a kapusta będzie już gotowa – należy wodę odlać, ale nie całą – ponieważ reszta potrzebna jest do rozprowadzenia zasmażki wykonanej z mąk i masła. Po wyłączeniu gazu, należy dodać drobno posiekaną zieleninę i dokładnie całość wymieszać z zasmażką. Gotowe!

Młoda kapusta ukiszona

To będzie Ci potrzebne:

  • 2,5 kg kapusty młodej
  • 10 łyżeczek soli (najlepiej morskiej)
  • 20 dag marchewki startej na dużych oczkach
  • duży pęczek koperku
  • duży słój lub kamionka (4-5 litrowe naczynie)

Kapustę obierz z wierzchnich liści i posiekaj wraz z koperkiem. Do w naczyniu mieść kapustę, marchewkę i koper oraz dobrze wymieszaj z solą. Odstaw na godzinę, do puszczenia soku. W kamionce lub słoju ugniataj rękoma i zalewaj sokiem, który powstał przez godzinę. Możesz to robić w rękawiczkach jednorazowych. Całość przykryj wcześniej zdjętymi z kapusty liśćmi i okryj gazą naczynie. Po trzech dniach odgazuj całość, przekładając do innego naczynia i na powrót. Kapusta powinna się kisić w chłodzie i ciemności – idealna do tego będzie piwnica.

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

To będzie Ci potrzebne:

  • 1 duża główka kapusty
  • kiełbasa – 70 dag
  • kawałek boczku wędzonego – 20 dag
  • dwie większe cebule
  • listek laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz – może być ziołowy
  • ostra papryka suszona

Poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj pokrojoną i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Dodaj listek laurowy i duś pod przykryciem przez kwadrans, pamiętając o mieszaniu i podlewaniu wodą, aby całość nie przywierała do dna garnka. W tym czasie podsmaż boczek i wytop z niego tłuszcz. Dorzuć do garnka wraz z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Warto pamiętać, że potrawy z młodej kapusty są lepiej strawne, jeśli dodajemy do nich kminek.