Co prawda piękna pogoda zachęca do spacerów i zabaw na świeżym powietrzu, a grube zimowe ubrania zastępujemy (wreszcie!) tymi wiosennymi, to jednak nie przyspieszymy naturalnego tempa wzrostu owoców i warzyw. Dlatego minie jeszcze trochę, nim dzieciaki będą mogły zrywać pomidory prosto z krzaczka. Do tego czasu warto „ratować” się w inny sposób…
Chociaż do kupna pomidorów mamy dostęp cały rok, to o tej porze roku sklepy oferują nam pomidory koktajlowe lub te ze szklarni, które niestety niewiele mają wspólnego ze smakiem prawdziwych pomidorów.
Smak zdrowia
Uwielbiane w polskiej kuchni, nie tylko ze względu na wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat ale również dlatego, że nawet każde dziecko wie, jak bardzo są zdrowe i niezbędne w naszej codziennej diecie. Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu – silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Dziennie powinno się zjadać jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej bądź szklankę soku lub przecieru pomidorowego.
Smaki dzieciństwa
Smak zupy pomidorowej czy kremu jakie robiła nasza mama czy babcia jak byliśmy dziećmi, będziemy pamiętać zawsze. To zapachy i wspomnienia z dzieciństwa, które towarzyszą nam przez całe życie. Stąd ważne jest aby zapewniać naszym najmłodszym najlepsze jakościowo produkty a z nich tworzyć wspaniałe i zdrowe dania. O tej porze roku pozostaje nam sięgnąć po przetworzone produkty ale te najlepszej jakości i tylko sprawdzonych firm. Passaty, przeciery czy pomidory krojone to idealny składnik większości naszego codziennego menu. Doskonale sprawdzą się w daniach szczególnie dla dzieci, które kochają pomidory ! Będą wzbogacały ich dietę, a posiłek przygotowany na ich bazie będzie zdrowy i bardzo pożywny.
Dziecięca kuchnia Cirio
Wszystkim rodzicom i dzieciom godna polecenia jest marka Cirio, która od ponad 160 lat dba o nieskazitelną jakość swoich produktów, rozpieszczając przy tym podniebienia swoich klientów. Jej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku. Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości (czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.
W dziecięcym menu polecanymi produktami są:
Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji tego przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez dzieci! Passatę można pić codziennie zamiast szklanki zwykłego soku pomidorowego.Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.
Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.
Przepis dla najmłodszych:
Domowe kluseczki bezglutenowe z prostym sosem pomidorowym
Składniki:
- 1 kg żółtych ziemniaków
- 250/300 g mąki bezglutenowej
- 400 g Passata Rustica – przecieru pomidorowego
- 1/2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- sól
- cukier
- ser parmezan
Przygotowanie:
Przygotowanie kluseczek:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 40 minut. Odcedzić i obrać ze skórki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz i odpowednio dodawać mąkę. Z ciasta uformować grubszą rolkę i pokroić na kawałki – grubsze kluski, każdą kluskę nakłuć delikatnie widelcem.
Przygotowanie sosu:
Drobno posiekać szalotkę, czosnek i delikatnie podsmażyć z na oliwie z oliwek. Dodać przecier pomidorowy Salsa Rustica, 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu, zdjąć z ognia i dodać świeżej bazylii. Ugotować kluseczki w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerz i polać sosem. Podawać z odrobiną parmezanu i kilkoma liśćmi bazylii.
Więcej doskonałych przepisów można znaleźć na www.cirio1856.pl – stronie pełnych kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio. www.cirio1856.pl