CAŁA PRAWDA O CHOLESTEROLU
Jaka jest jego rola w naszym organizmie? Dlaczego ten „zły” nam szkodzi i jak na co dzień, poprzez odpowiednią dietę, można zredukować jego poziom? Zdradzamy wszystkie tajemnice cholesterolu i podpowiadamy, jak bez wysiłku i ze smakiem 🙂 nad nim zapanować.
Jak działa cholesterol?
Nie każdy cholesterol jest zły – ten dobry jest wręcz niezbędny dla utrzymania organizmu w zdrowiu, odgrywa bowiem znaczącą rolę w wielu procesach biochemicznych w nim zachodzących, m.in. w syntezie witaminy D3 oraz hormonów o budowie sterydowej, takich jak kortyzon, progestereon, estrogeny i testosteron. Pomaga więc utrzymać organizm w równowadze. Ponadto jego obecność w błonach komórek nerwowych mózgu ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps, wspiera też funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dobry kontra zły
Cholesterol HDL – dobry – trafia do wątroby, gdzie zostaje eliminowany oraz ma korzystny wpływ na organizm człowieka.
Cholsterol LDL – zły – w nadmiarze odkłada się w komórkach ścian tętniczych i tworzy złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. W efekcie dochodzi do zwężenia tętnic wieńcowych, co przyczynia się do chorób układu krążenia, które w Polsce ciągle znajdują się na pierwszym miejscu wśród przyczyn zgonów.
Co wpływa na jego poziom?
W pewnym stopniu skłonność do odkładania złego cholesterolu jest uwarunkowana genetycznie, choć ogromny wpływ ma na to tryb życia. Wiadomo, że korzystne działanie ma regularny ruch i odpowiednia dieta, a negatywny – palenie papierosów, nadmiar alkoholu, dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, siedzący tryb życia. Ważne jest, aby równoważyć poziom złego i dobrego cholesterolu.
Jak można obniżyć LDL?
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na poziom cholesterolu. Bardzo dobrym naturalnym „lekiem” jest owies – zboże naturalnie bogate w betaglukany. Jest to rozpuszczalny błonnik, który dzięki swojej unikalnej strukturze pomaga obniżać poziom cholesterolu w organizmie. Jak? Betaglukany wchłaniają wodę i rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym, tworząc żel, który wiąże cholesterol, a następnie zostaje skutecznie wydalony z organizmu.
Nowość!
Nestlé Cheerios Oats
Nowe płatki zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Jedna ich porcja zapewnia 1/3 dziennej rekomendowanej wartości betaglukanów pomagających obniżać poziom złego cholesterolu. Produkt został wyróżniony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.
Zalety płatków:
- wyjątkowy smak – to połączenie pysznych chrupiących płatków z pełnoziarnistego owsa z lubianymi miodowymi kółeczkami Cheerios; płatki są dostępne w dwóch wariantach – bez dodatków smakowych oraz z cynamonem
- dobroczynne działanie – wyjątkowa receptura bogata w naturalnie występujące w owsie betaglukany pozwala obniżać poziom cholesterolu w łatwy, szybki i smaczny sposób
- szybkość i wygoda spożycia – płatki nie wymagają zalewania wrzątkiem, namaczania ani gotowania – są pyszne także na sucho!
* Dzienne spożycie 3 g betaglukanów pochodzących z owsa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Porcja płatków Nestle Cheerios Oats zapewnia 1/3 rekomendowanej wartości.
Więcej na: www.nestle-cereals.pl