Strona główna DIETA I ZDROWIE Aspirynowa

Aspirynowa

0

Dieta aspirynowa jest rodzajem diety leczniczej stosowanej w przypadku uczulenia na związki chemiczne zwane salicylanami. Można je znaleźć w żywności oraz aspirynie i innych niesteirodowych lekach przeciwzapalnych. Jak stosować tę dietę, na czym polega i jak ułatwić sobie życie z alergią na salicylany – dowiesz się z naszego tekstu.

Początki diety aspirynowej mogą być trudne dla osób, które dotąd nie stroniły od przetworzonego, paczkowanego jedzenia.  Bo w tymże właśnie najwięcej jest salicylanów, barwników i chemicznych ulepszaczy, które wywołują reakcje alergiczne. Dlatego nie panikuj – wkrótce przekonasz się, że dieta eliminująca salicylany to po prostu zdrowy, super-naturalny sposób odżywiania. Momentami dosyć restrykcyjny, ale na pewno bardzo korzystny dla Twojego ciała.

Co należy bezwzględnie wykluczyć z jadłospisu?

Przede wszystkim – wszystko to, co zawiera konserwanty, sztuczne barwniki, chemię stosowaną w przemyśle spożywczym:

  • pikle i warzywa puszkowane, jak np. ogórki konserwowe, oliwki, pomidory, w tym także przecier pomidorowy
  • słodkie napoje, syropy i koncentraty owocowe
  • słodycze z supermarketów

Poza tym także:

  • musztarda i różne rodzaje octu
  • olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej migdałowy, z orzechów włoskich, kukurydziany, sezamowy, arachidowy
  • likiery alkoholowe, wino, rum
  • herbata czarna
  • migdały, orzechy arachidowe ze skórką, orzechy brazylijskie, macadamia, orzeszki piniowe, pistacje
  • miód
  • warzywa: sałata iceberg, cykoria, papryczka chili, kabaczek, cykoria endywia, rzodkiewka, kukurydza, bakłażan ze skórką, brokuł, ogórek, szpinak świeży, słodkie ziemniaki, bób, pasternak zwyczajny, rukiew wodna
  • owoce: daktyle (świeże i suszone), suszone morele, porzeczki (czarne i czerw.), rodzynki, maliny, śliwki, awokado, jabłko, melon, wiśnia, grejpfrut, mandarynka, morwa, brzoskwinia, arbuz, morela, żurawina, pomarańcza, ananas, truskawka, białe winogrona, jeżyny, jagody
  • zioła i przyprawy: ziele ang., anyż, kardamon, pieprz cayenne, czarny pieprz, sproszkowany seler, cynamon, goździki, mace, kmin rzymski, curry, koper, kozieradka, garam masala, imbir, lukrecja, mięta, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, estragon, kurkuma, tymianek
  • ekstrakty drożdżowe

Sporadycznie można jeść:

  • warzywa: marchew, sok pomidorowy, grzyby, bakłażany bez skóry, sałata (poza odmianą iceberg), czerwone ziemniaki, buraczki
  • pikle: czarne oliwki, puszkowane szparagi
  • owoce: kiwi, gruszki, liczi, suszony kokos (wiórki)
  • orzechy włoskie, sezam
  • słodzik – melasa
  • napoje: coca-cola, herbatka z dzikiej róży, rumianek
  • alkohole: piwo, sherry, brandy

Do „bezpiecznych” pokarmów należą:

  • warzywa: kapusta, seler, fasolka, ziemniaki obrane, sałata, brukselka, szczypior, pietruszka zielona, świeży koper, czosnek, por, szalotka, żółty groch, świeże szparagi, kalafior, cebula, dynia, słodka kukurydza, pomidor świeży, rzepa, mrożony szpinak, fasolka szparagowa, kabaczek
  • pikle: fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru
  • owoce: banan, gruszka obrana ze skórki, granat, jabłka zielone i czerwone odmiany złoty delicjusz – jednak należy obierać je ze skórki, świeże figi, cytryna, mango, rabarbar
  • zboża: gryka, proso, owies, ryż, żyto, pszenica i przygotowane z nich domowe makarony, maca, pieczywo
  • orzechy laskowe, słonecznik, mak
  • mięso i drób bez chemicznych ulepszaczy
  • jaja
  • mleko (krowie, sojowe, ryżowe), masło, masło klarowane, sery (poza gatunkiem blue vein), tofu, jogurt naturalny
  • ryby
  • naturalne oleje roślinne – rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, lniany
  • przyprawy: czosnek, sól morska, sos sojowy, szafran, świeża kolendra, ocet słodowy
  • napoje: woda, kawa bezkofeinowa, sok gruszkowy domowy lub kupny, kawa z mniszka
  • alkohole: gin, whisky, wódka
  • kakao, carob

Warto mieć zawsze przy sobie listę produktów zakazanych i dozwolonych. Oprócz jedzenia, powinnaś również zwrócić uwagę na wszelkie stosowane leki i kosmetyki. Skonsultuj ich skład ze swoim lekarzem alergologiem, aby upewnić się, że są dla Ciebie bezpieczne.

Jak komponować posiłki?

Oto kilka przepisów – pomysłów na łatwe dania do przygotowania w domu, zgodne z założeniami diety aspirynowej:
– naleśniki, gofry
– placki bananowe lub twarogowe (składniki: banany/twaróg, żółtka jaj, ubite białka, odrobina mąki, ekstrakt wanilii, cukier)
– makaron brązowy z warzywami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem
– polędwiczki obsypane pieprzem cytrynowym, podsmażone na patelni grillowej, z dodatkiem ziemniaków i świeżych warzyw
– pstrąg lub łosoś przyprawiony czosnkiem, masłem i sokiem z cytryny, pieczony razem z ziemniakami i warzywami
– warzywne potrawki ala gulasz
– kasza gryczana z kotletami mielonymi i buraczkami.

Poprzedni artykułW ciąży
Następny artykułhCG
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.