Dieta aspirynowa jest rodzajem diety leczniczej stosowanej w przypadku uczulenia na związki chemiczne zwane salicylanami. Można je znaleźć w żywności oraz aspirynie i innych niesteirodowych lekach przeciwzapalnych. Jak stosować tę dietę, na czym polega i jak ułatwić sobie życie z alergią na salicylany – dowiesz się z naszego tekstu.
Początki diety aspirynowej mogą być trudne dla osób, które dotąd nie stroniły od przetworzonego, paczkowanego jedzenia. Bo w tymże właśnie najwięcej jest salicylanów, barwników i chemicznych ulepszaczy, które wywołują reakcje alergiczne. Dlatego nie panikuj – wkrótce przekonasz się, że dieta eliminująca salicylany to po prostu zdrowy, super-naturalny sposób odżywiania. Momentami dosyć restrykcyjny, ale na pewno bardzo korzystny dla Twojego ciała.
Co należy bezwzględnie wykluczyć z jadłospisu?
Przede wszystkim – wszystko to, co zawiera konserwanty, sztuczne barwniki, chemię stosowaną w przemyśle spożywczym:
- pikle i warzywa puszkowane, jak np. ogórki konserwowe, oliwki, pomidory, w tym także przecier pomidorowy
- słodkie napoje, syropy i koncentraty owocowe
- słodycze z supermarketów
Poza tym także:
- musztarda i różne rodzaje octu
- olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej migdałowy, z orzechów włoskich, kukurydziany, sezamowy, arachidowy
- likiery alkoholowe, wino, rum
- herbata czarna
- migdały, orzechy arachidowe ze skórką, orzechy brazylijskie, macadamia, orzeszki piniowe, pistacje
- miód
- warzywa: sałata iceberg, cykoria, papryczka chili, kabaczek, cykoria endywia, rzodkiewka, kukurydza, bakłażan ze skórką, brokuł, ogórek, szpinak świeży, słodkie ziemniaki, bób, pasternak zwyczajny, rukiew wodna
- owoce: daktyle (świeże i suszone), suszone morele, porzeczki (czarne i czerw.), rodzynki, maliny, śliwki, awokado, jabłko, melon, wiśnia, grejpfrut, mandarynka, morwa, brzoskwinia, arbuz, morela, żurawina, pomarańcza, ananas, truskawka, białe winogrona, jeżyny, jagody
- zioła i przyprawy: ziele ang., anyż, kardamon, pieprz cayenne, czarny pieprz, sproszkowany seler, cynamon, goździki, mace, kmin rzymski, curry, koper, kozieradka, garam masala, imbir, lukrecja, mięta, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, estragon, kurkuma, tymianek
- ekstrakty drożdżowe
Sporadycznie można jeść:
- warzywa: marchew, sok pomidorowy, grzyby, bakłażany bez skóry, sałata (poza odmianą iceberg), czerwone ziemniaki, buraczki
- pikle: czarne oliwki, puszkowane szparagi
- owoce: kiwi, gruszki, liczi, suszony kokos (wiórki)
- orzechy włoskie, sezam
- słodzik – melasa
- napoje: coca-cola, herbatka z dzikiej róży, rumianek
- alkohole: piwo, sherry, brandy
Do „bezpiecznych” pokarmów należą:
- warzywa: kapusta, seler, fasolka, ziemniaki obrane, sałata, brukselka, szczypior, pietruszka zielona, świeży koper, czosnek, por, szalotka, żółty groch, świeże szparagi, kalafior, cebula, dynia, słodka kukurydza, pomidor świeży, rzepa, mrożony szpinak, fasolka szparagowa, kabaczek
- pikle: fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru
- owoce: banan, gruszka obrana ze skórki, granat, jabłka zielone i czerwone odmiany złoty delicjusz – jednak należy obierać je ze skórki, świeże figi, cytryna, mango, rabarbar
- zboża: gryka, proso, owies, ryż, żyto, pszenica i przygotowane z nich domowe makarony, maca, pieczywo
- orzechy laskowe, słonecznik, mak
- mięso i drób bez chemicznych ulepszaczy
- jaja
- mleko (krowie, sojowe, ryżowe), masło, masło klarowane, sery (poza gatunkiem blue vein), tofu, jogurt naturalny
- ryby
- naturalne oleje roślinne – rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, lniany
- przyprawy: czosnek, sól morska, sos sojowy, szafran, świeża kolendra, ocet słodowy
- napoje: woda, kawa bezkofeinowa, sok gruszkowy domowy lub kupny, kawa z mniszka
- alkohole: gin, whisky, wódka
- kakao, carob
Warto mieć zawsze przy sobie listę produktów zakazanych i dozwolonych. Oprócz jedzenia, powinnaś również zwrócić uwagę na wszelkie stosowane leki i kosmetyki. Skonsultuj ich skład ze swoim lekarzem alergologiem, aby upewnić się, że są dla Ciebie bezpieczne.
Jak komponować posiłki?
Oto kilka przepisów – pomysłów na łatwe dania do przygotowania w domu, zgodne z założeniami diety aspirynowej:
– naleśniki, gofry
– placki bananowe lub twarogowe (składniki: banany/twaróg, żółtka jaj, ubite białka, odrobina mąki, ekstrakt wanilii, cukier)
– makaron brązowy z warzywami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem
– polędwiczki obsypane pieprzem cytrynowym, podsmażone na patelni grillowej, z dodatkiem ziemniaków i świeżych warzyw
– pstrąg lub łosoś przyprawiony czosnkiem, masłem i sokiem z cytryny, pieczony razem z ziemniakami i warzywami
– warzywne potrawki ala gulasz
– kasza gryczana z kotletami mielonymi i buraczkami.