Strona główna DIETA I ZDROWIE DOLCE VITA – SEKRET WŁOSKIEJ KUCHNI

DOLCE VITA – SEKRET WŁOSKIEJ KUCHNI

0

logo Cirio

Kto jak kto, ale Włosi z gotowania uczynili prawdziwą sztukę radości życia. Zakosztuj jej!

Oprócz ciepłego klimatu, aromatycznej śródziemnomorskiej kuchni, obfitującej w bogactwo warzyw, ziół (królową jest tu bazylia), przypraw, doskonałych past i wędlin, czego jeszcze możemy pozazdrościć Włochom? Dzisiejszy zabiegany świat nie sprzyja zbyt kultywowaniu rodzinnych tradycji i spotkań towarzyskich. Na wszystko mamy za mało czasu: na pracę, na sen, na miłość, na rodzinę, na wypoczynek, nie mówiąc już o wspólnym posiłku z najbliższymi.

Cirio

A jednak innym to się w jakiś sposób udaje. Właśnie Włosi, równie żyjący szybko jak i my, znajdują czas dla rodziny i znajomych. Celebracja czasu poświęcanego rodzinie jest bardzo ważnym elementem ich życia. Wspólne jadanie posiłków, traktowane z wielkim szacunkiem i uwagą jest charakterystyczne dla włoskiej rodziny. Wspólny, nieśpieszny posiłek to idealny czas na integrację całej rodziny, możliwość wsparcia bliskich i rozwiązania dręczących ich problemów. Fantastyczne dania (z rodzimych, włoskich produktów), aromaty i atmosfera beztroski to doskonała oprawa jaka zawsze towarzyszy takim spotkaniom. 

Włosi uwielbiają wszystko, co włoskie, zdrowe i zgodne z tradycją. Włoska firma Cirio od 150 lat dostarcza swoim klientom produkty  na miarę ich oczekiwań, w najlepszej jakości. Jako firma rodzinna z wielkimi tradycjami doskonale zawsze trafiała i nadal trafia w kulinarny gust dzisiejszego Włocha.

Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej  potrawy.

Historia smaku

pomidory CirioJej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku. 

Nowość! Salsa Rustica 

To fenomenalny mix tego, co najlepsze we włoskiej kuchni: bazylia, cebula i pomidor. Salsa Rustica to przecier pomidorowy przygotowany na bazie klasycznego przecieru Passata Rustica (światowy hit Cirio), z dodatkiem bazylii i cebuli. Przecier Salsa Rustica przygotowany został wyłącznie z włoskich pomidorów, zebranych w optymalnej fazie dojrzałości. Jest wyjątkowo gęsty i aromatyczny. Idealny jako baza do przygotowania sosu lub  zup. 

Same sosy, już gotowe, znajdziemy w postaci produktów:

  • Napoletana – łagodny sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw (marchewki, cebuli i selera) oraz ziół środziemnomorskich. Idealny jako dodatek do makaronów oraz baza do sosów mięsnych, np. bolognese. 
  • Basilico – sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw i bazylii. Doskonały do tradycyjnego spaghetti z sosem pomidorowym.
  • Arrabbiata – pikantny włoski sos warzywny na bazie pomidorów z dodatkiem papryczki chili. Doskonały do tradycyjnego włoskiego dania pennette all’arrabbiata.

sosy Cirio

Polecamy też hity Cirio:

  • Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!
  • Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.
  • Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.
  • Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.

Cirio, pomidory

O ile łatwiej by nam się żyło, gdybyśmy potrafili nieco spowolnić tempo naszego życia, wygospodarować więcej czasu dla tych, na których nam najbardziej zależy, którzy spragnieni są naszej obecności, uwagi i ciepła. Może najwyższy już czas , aby wspólny, nieśpieszny posiłek stał się naszą tradycją spędzania czasu z bliskimi?

Bierzmy przykład z Włochów! Z Cirio znajdziecie najlepsze włoskie smaki  i pomysły na aromatyczne dania, które będą wspaniałą okazją do spędzenia czasu z najbliższymi.

Zobacz PYSZNE PRZEPISY CIRIO >>>

Zobacz też: www.cirio1856.pl – stronę pełną kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio.

logo Cirio