Dr Budwig jest jedną z najbardziej znanych postaci, które propagowały naturalne, oparte na żywności metody leczenia. Była kilkakrotnie nominowana do nagrody Nobla. Wśród jej największych zasług wymienia się pomoc tysiącom osób w pokonaniu choroby nowotworowej. Brak jest jednak badań co do stuprocentowej skuteczności diety dr Budwig w leczeniu raka, wiadomo natomiast, że zawsze przyczynia się do poprawy stanu zdrowia każdego, kto stosuje się do jej zaleceń.
Idea diety
Dr Budwig radziła swoim pacjentom, by trzymali się tak blisko natury, jak to tylko możliwe przy wyborze tłuszczów, owoców, warzyw i zbóż. Przyczyny różnorodnych chorób zwanych cywilizacyjnymi upatrywała w zachwianiu równowagi kwasów omega-6 i omega-3 w organizmie. Jak powszechnie wiadomo, dzisiejsze, wysokoprzetworzone jedzenie dostarcza nam zbyt dużych ilości kwasów omega-6. Za mało spożywamy natomiast źródeł omega-3. Dieta dr Budwig ma za zadanie uzupełnić niedobory tych bezcennych kwasów, przywrócić równowagę systemu oraz oczyścić go z nagromadzonych toksyn. Dzięki temu ciało będzie potrafiło lepiej radzić sobie z wszelkimi stanami zapalnymi i chorobami.
Oprócz odpowiedniego odżywiania ważne jest także codzienne przebywanie na słońcu przez co najmniej 2h. Ma to pobudzić siły witalne, wspomóc produkcję witaminy D działającej na odporność oraz dotlenić ciało.
Jadłospis
Podstawą diety jest olej lniany i pasta z chudego twarożku i tegoż oleju. Dzięki dokładnemu zmiksowaniu tych dwu składników zyskujemy wysoką przyswajalność kwasów omega-3 z oleju. Jak przygotować pastę? Potrzebujesz 100g chudego białego sera i 3 łyżki stołowe świeżego, najwyższej jakości oleju lnianego. Dla lepszej konsystencji można dodać odrobinę beztłuszczowej maślanki lub kefiru. Składniki miksujemy ze sobą przez ok. 5 minut. Pastę można doprawiać ziołami, czosnkiem lub miodem.
Podczas diety rezygnujemy z mięsa, słodyczy, białej mąki i przetworów z niej oraz cukru.
Przykładowe dzienne menu:
Śniadanie: miska świeżych owoców z 2 łyżkami zmielonych ziaren lnu, 2 łyżkami miodu i porcją pasty twarogowo-lnianej (100g sera+3 łyżki oleju lnianego). Można dodać 2 kromki pełnoziarnistego chleba.
Obiad: miska sałatki z surowych, ew. sparzonych warzyw z dodatkiem oleju lnianego i porcją pasty twarogowo-lnianej
Kolacja: lekka – ryż brązowy lub wybrana kasza
Dodatkowo przez cały dzień zalecane jest picie świeżych soków z warzyw i owoców. W diecie powinny znaleźć się też kiszonki i soki z nich ze względu na naturalne, wspomagające odporność probiotyki i wit. C. Jako przekąska najlepsze będą orzechy (nieobtaczane w tłuszczu, soli i smakowych skorupkach).
Odchudzanie dietą dr Budwig
Dieta dr Budwig to powrót do odżywiania opartego na darach natury i porzucenie chemicznie przetworzonej żywności – to zawsze wychodzi człowiekowi na dobre. Kuracja skierowana na walkę z nowotworem powinna trwać przez 3 miesiące (nie może jednak stanowić wyłącznej i jedynej metody leczenia, a tylko – wspomagać dochodzenie do zdrowia). Jeśli jednak chcemy zastosować dietę, by po prostu lepiej się poczuć, to zacznijmy od wprowadzenia do naszego jadłospisu większej ilości surowych warzyw, kiszonek, a przede wszystkim: pasty twarogowo-lnianej. Dieta dr Budwig na pewno pomoże również w walce o szczupłą figurę. Warto jednakże zwrócić wtedy uwagę na to, by tak dobierać porcje, by dzienna podaż kalorii nie była mniejsza niż 1500. W innym wypadku doprowadzimy do zwolnienia przemiany materii i narazimy się na efekt jo-jo. Warto także włączyć ryby (3x w tyg.), chude mięso (2-3 x w tyg.) i zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych w postaci pełnoziarnistego chleba, grubych kasz, brązowego ryżu.