Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE JAK ZAGĘŚCIĆ SOS?

JAK ZAGĘŚCIĆ SOS?

0
food-dinner-pasta-broccoli

Zagęszczanie sosu wydaje się proste. Każdemu pewnie od razu przyszła na myśl mąka, prawda? Jest jednak wiele innych opcji. Spójrzmy, może któraś będzie bardziej pasowała do naszej potrawy. Zatem – czym poza mąką możemy jeszcze zagęścić sos?

Zagęszczanie sosów – spróbuj z tym:

  • zagęszczanie przez redukcję, czyli odparowanie wody (dobre do sosów pieczeniowych);
  • masło zwykłe lub orzechowe;
  • beszamel;
  • zasmażka (do jasnych sosów i zup);
  • śmietana (czasem śmietanę można połączyć z serkiem mascarpone lub serkiem topionym);
  • zawiesina z mąki (pamiętajmy, że istnieje nie tylko pszenna mąka – kukurydziana, ziemniaczana, tapioka lub inne mogą nadać ciekawe nuty smakowe);
  • warzywa (jeśli po gotowaniu zostały nam warzywa, można wziąć kilka i je zmiksować, po czym dodać do sosu);
  • zmielone orzechy (bardzo popularny motyw zagęszczania potraw w kuchni azjatyckiej, szczególnie północnych Indii);
  • żelatyna;
  • koncentrat pomidorowy (dobry do sposób pomidorowych oraz ciemnych do mięs).