Lubisz rzeczy w stylu DIY? W takim razie powinnaś zacząć przygodę z masą solną. Możesz z niej wykonać różne figurki czy ozdoby choinkowe. Nie wiesz jak się robi masę solną? Mamy dla ciebie przepis. A jeśli masz dzieci, jest więcej niż prawdopodobne, że wraz z tobą będą miały niesamowitą frajdę z takiej zabawy.
Masa solna jest bardzo prosta do wykonania. Potrzebujesz jedynie trzech składników: wody, mąki oraz soli. W zależności od tego, co planujesz z niej wykonać – małego aniołka czy dużą ozdobę, np. ramkę na zdjęcia – wykonaj ją według odpowiedniego przepisu. Czasami potrzebny będzie dodatkowy składnik.
Podstawowy przepis na masę solną:
- 125 ml wody
- szklanka mąki
- szklanka soli
Przepis na masę solną przeznaczoną do wyrobu drobnych przedmiotów:
- 150 ml wody
- szklanka mąki
- szklanka soli
- 100 g mąki ziemniaczanej
Przepis na masę solną przeznaczoną do wyrobu większych przedmiotów:
- 125 ml wody
- szklanka mąki
- 2 szklanki soli
Przepis na masę solną elastyczną:
- 125 ml wody
- szklanka mąki
- szklanka soli
- 2 łyżki rozpuszczonego wcześniej kleju do tapet
O tym pamiętaj:
- Masę ugniataj tak długo, aż stanie się gładka i jednolita.
- Po ulepieniu aniołka czy innej figurki, możesz ją pomalować farba akrylową, ozdobić, np. brokatem i odstawić do wyschnięcia.
- Masę solną można zabarwić poprzez dodanie naturalnych produktów, jak np. kakao czy kurkuma lub czerwona papryka czy curry.
- Suszenie na świeżym powietrzu zapobiega pękaniu farby. Trwa to jednak nawet 2 dni w zależności od wilgotności powietrza.
- Ozdoby można także wypiec w piekarniku nagrzanym do 75 stopni. Im niższa temperatura, tym mniejsze ryzyko pęknięcia. Czas: około półtorej godziny.
- Niewykorzystaną masę solną wystarczy owinąć folią spożywczą i włożyć do szczelnego pojemnika. Jeśli będzie przechowywana w chłodnym miejscu, nie straci swoich właściwości nawet przez kilka dni.