Strona główna DZIEJE SIĘ SOS CZOSNKOWY – 3 PRZEPISY

SOS CZOSNKOWY – 3 PRZEPISY

0
sosczosnkowy

Sos czosnkowy to nieodłączny towarzysz wielu potraw. Kocha (z wzajemnością) zwłaszcza pizze i dania z grilla. A że sezon w pełni, mamy dla was sprawdzone przepisy na domowy sos czosnkowy w wersji z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Co kto lubi!

Domowy sos czosnkowy jest nie tylko pyszny – o ile oczywiście ktoś lubi czosnek, bo jak nie… – ale także zdrowy. Wszytko to za sprawą głównego bohatera, czyli czosnku. Jest on od wieków znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, stąd zalecany jest przy przeziębieniach i innych infekcjach. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, jest także przeciwutleniaczem. A zapach? Odstrasza muszki i komary, które latem lubią także wpaść (niezapraszane) na grilla 😉

Domowy sos czosnkowy możesz zrobić z jogurtem naturalnym, z majonezem lub śmietaną. Wybór zależy od tego, co lubisz, albo na co stawiasz w diecie. Oto 3 sprawdzone przepisy w rozmiarach imprezowych XXL.

czosnek

Przepis na sos czosnkowy z jogurtem naturalnym:

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 ml)
  • szczypta soli i pieprzu
  • koperek

Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, posiekaj (lub przeciśnij przez praskę) i wymieszaj z jogurtem. Dodaj pieprz i sól. Następnie opłucz, wysusz i posiekaj koperek. Dodaj do sosu. Gotowe.

Przepis na sos czosnkowy z majonezem:

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml gęstego majonezu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu i wymieszaj. Powoli dodawaj majonez, stale miesząc. Dopraw do smaku przyprawami.

Przepis na sos czosnkowy ze śmietaną:

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 400 ml śmietany 18%
  • szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do śmietany. Całość wymieszaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Sos będzie lepszy, jeśli przed podaniem spędzi w lodówce co najmniej 3 godziny.
  • Możesz dodać sok z cytryny, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.
  • Świeży czosnek możesz zastąpić suszonym, ale tylko w ostateczności, bo smak jest nieporównywalny.
  • Sos będzie wyjątkowo kremowy, jeśli dodasz do niego jeszcze odrobinę oliwy.
  • Do domowego sosu czosnkowego możesz dodać różne ulubione zioła jak oregano, bazylię, paprykę, zioła prowansalskie czy zieloną pietruszkę.
  • Jeśli do sosu dodasz startego ogórka zielonego oraz koperku, otrzymasz domowy grecki sos tzatziki.