Kompot z rabarbaru to dla jednych wspomnienie dzieciństwa, a dla innych świetny napój na upały. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru.
Przepis na kompot z rabarbaru
Kompot rabarbarowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Będziesz potrzebować:
- ok. 6-7 sztuk rabarbaru (im łodyga jest bardziej różowa, tym rabarbar jest słodszy),
- wodę,
- cukier
- ewentualnie do smaku cukier waniliowy i cytrynę.
Rabarbar należy wymyć, następnie pokroić w dużą kostkę i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować do miękkości. Dosłodzić w zależności od preferencji – rabarbar jest dosyć kwaśny, więc jeśli wolisz kwaskowy kompot, dodaj mniej cukru. Na koniec wrzucić dodatki.
Możemy rabarbar połączyć z innymi owocami, np jabłkami, truskawkami, a także urozmaicić smak np. dodając goździki czy skórkę pomarańczową.
Kompot z rabarbaru i jabłek
- 6-7 sztuk rabarbaru
- 3 jabłka
- woda
- cukier
- cynamon
Rabarbar wymyć i pokroić, jabłka wymyć, obrać i pokroić w ósemki. Owoce wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dosyp cukier do smaku i odrobinę cynamonu. Przed podaniem kompot można przecedzić.
Kompot to świetna alternatywa dla soków w kartonach, którą warto podawać dzieciom.
Schłodzone kompoty świetnie gaszą pragnienie w upały.