Strona główna DIETA I ZDROWIE ĆWICZENIA I RELAKS KUCHNIA SPOTKAŃ IKEA

KUCHNIA SPOTKAŃ IKEA

0
Kuchnia spotkań Ikea

Polacy uwielbiają spędzać czas razem w kuchni. Nie tylko przy stole, ale także wspólnie gotując. Poznaj wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy – Kuchnię Spotkań Ikea. Przyjdź tutaj ze znajomymi i sami ugotujcie coś pysznego – tak jakbyście byli we własnym domu 🙂

Pomysł jest prosty i genialny! Kuchnia spotkań Ikea to dwupoziomowy lokal – na każdym poziomie oferujący kuchnię, jadalnię oraz przestrzeń do odpoczynku i relaksu. Dodatkowo na piętrze znajduje się także bawialnia dla dzieci. Parter przeznaczony jest dla 8 osób, piętro – dla 16 osób. W Kuchni Spotkań Ikea znajduje się pełne wyposażenie, sprzęt i akcesoria potrzebne do wspólnego gotowania oraz urządzenia przyjęcia. Korzystanie z miejsca jest całkowicie bezpłatne, wystarczy przynieść ze sobą składniki oraz produkty spożywcze i przyrządzić z nich wszystko, na co ma się ochotę. Miejsce jest otwarte 7 dni w tygodniu, z wyjątkiem świąt, 
w godzinach 11-15.00 oraz 17.30-22.00. Zapisywać można się przez stronę internetową www.ikea.pl/KuchniaSpotkan.

Kuchnia spotkań IkeaStół i salon na parterze

Skąd ten pomysł?

– Kuchnia Spotkań Ikea powstała, aby zachęcać do wspólnego spędzania czasu. Naszą misją było stworzenie przestrzeni otwartej dla wszystkich, którzy chcą spotkać się z rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym stole. Wierzymy, że jest to miejsce, które trwale zapisze się w pamięci odwiedzających je gości i będzie źródłem różnych inspiracji: od kulinarnych, aż po wnętrzarskie – mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR Ikea Retail 
w Polsce.

Kuchnia to serce domu. To azyl równowagi, ciepła i harmonii. Przestrzeń, którą obdarzamy szczególnym zaufaniem, ponieważ jest tłem codziennych i wyjątkowych wydarzeń, jednoczy wokół spraw ważnych i przyjemnych. Przebywanie w kuchni to często wielopokoleniowe spotkania, pielęgnowanie bliskich relacji, a także kształtowanie atmosfery domu. To czas na bycie razem. Z tego powodu Polacy coraz częściej pielęgnują tę przestrzeń. Anna Starmach, jurorka i autorka programów oraz książek kulinarnych twierdzi, że nie ma dwóch identycznych kuchni. Każda jest wyjątkowa i ujawnia system wartości, wenę właścicieli. Ich styl pielęgnowania więzi rodzinnych, zdolność otaczania domowników opieką. Kuchnia to taka strefa, w której odzyskujemy równowagę, zapominamy o problemach, bo skupiamy uwagę na  komponowaniu przypraw, decydowaniu o tym, które składniki nadadzą charakter przygotowywanej potrawie. Jedzenie, wspólne gotowanie to doskonałe okazje do wielopokoleniowych spotkań, pielęgnowania przyjaźni, kształtowania atmosfery domu 
i pokazywania dzieciom magii wspólnego działania w kuchni – dodaje Starmach.

Kuchnia spotkań IkeaDuży stół na piętrze

Kuchnia doprawiona uczuciami

Zdaniem psychodietetyka, coacha zdrowia Elżbiety Lange łączy nas silna więź z rodzimą kuchnią. – To ważny element naszej tożsamości narodowej. Lubimy jeść z bliskimi, wspólnie testować nowe przepisy i dzielić się obowiązkami podczas przygotowywania posiłków. Jedzenie jest jedną z wielu życiowych przyjemności – mówi Lange. Urządzając swoje kuchnie, kierujemy się określonymi zasadami. Chcemy, by były funkcjonalne, ale zawsze koncentrujemy się na nadaniu wnętrzu takiego charakteru, który najpełniej odzwierciedla uczucia panujące w domu. Podsyca atmosferę wspólnie spędzanych chwil. Właśnie to motywuje później wszelkie eksperymenty z dodatkami, kolorami, fakturami mebli i teksturami składników naszych osobistych mieszanek przypraw – uczuciowych i kulinarnych.

Dr Tomasz Sobierajski, socjolog dodaje: – Odkąd człowiek zaczął tworzyć bardziej skomplikowane zręby kultury, jedzeniu nadawano szczególny status. Twierdzono, że odwzorowuje historię danego narodu, jego zwyczaje i tradycje. To niewątpliwie bezcenne archiwum wiedzy na temat trendów, wpływów i wspomnień, które wynosimy z domu rodzinnego. Można zaryzykować stwierdzenie, że ten kręgosłup kulinarny determinuje nasz smak.

Kuchnia spotkań IkeaKuchnia na piętrze

Kulinarne inspiracje

Jednocześnie eksperci podkreślają, że w ostatnich latach podróże i migracje kulinarne sprawiają, że jesteśmy coraz ciekawsi wpływów smakowych i dań oferowanych przez kuchnie świata. Nasza mapa produktów wykorzystywanych do gotowania wytycza nowe szlaki. Jak mówi dr Tomasz Sobierajski, także dzięki temu do kraju napływają nowe kulinarne trendy, które ciasną siecią barów, knajp i restauracji oplatają polskie miasta. Lata 90. to spektakularny sukces kuchni amerykańskiej z jej obfitością, hamburgerami i stekami oraz wietnamskiej 
z sajgonkami sprzedawanymi prosto z budek campingowych. Lata 2000. to ogromna moda na kuchnię japońską i lansowanie się w barach sushi. Lata 10. to zupełnie nieoczekiwany sukces kuchni bliskowschodniej, z królującym w niej kebabem – który powoli staje się ulubionym daniem Polaków. W efekcie do dość siermiężnej, mało zróżnicowanej powojennej kuchni polskiej wkradły się zapożyczenia z kuchni z całego świata – dodaje socjolog.

A co Ty planujesz ugotować z bliskimi w Kuchni Spotkań Ikea?

Kuchnia spotkań Ikea
Pokój zabaw dla dzieci

Poprzedni artykułMAKIJAŻ MINERALNY  KROK PO KROKU
Następny artykułDIETY GWIAZD
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.