Czy można sobie wyobrazić coś bardziej smakowitego niż pączki serowe? Te wyjątkowe słodkości są bardzo proste do zrobienia. Oponki serowe pasują do kawy, herbaty, są doskonałą przekąską na imprezach rodzinnych i w święta.
W internecie znajdziemy wiele stron oferujących przepis na oponki serowe. Nasz sposób na pączki z serem jest wielokrotnie sprawdzony i gwarantuje wykonanie puszystych i lekkich oponek. Po prostu zachwycająco pysznych!
Co nam będzie potrzebne?
- 500g białego sera (półtłustego lub tłustego),
- 500g mąki pszennej (może być tortowa lub krupczatka),
- 100g cukru (najlepiej drobnoziarnistego),
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 4 żółtka jajek,
- 1 duża łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka zwykłego octu,
- 250ml śmietany 12%,
- tłuszcz do smażenia (doskonały jest olej ryżowy lub olej kokosowy nierafinowany, który dodaje dodatkowo lekkiego posmaku kokosa),
- cukier puder,
- ręczniki papierowe.
Sposób przygotowania:
- Biały ser przecisnąć przez prasę lub rozdrobnić widelcem.
- Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać do niej ser, cukier zwykły i wanilinowy, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Następnie zacząć ugniatać ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformować kulę, oprószyć ją mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka za pomocą szklanki. Następnie na środku każdego wykroić dziurkę – świetnie sprawdza się w tym celu kieliszek albo zakrętka od butelki.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najwygodniej robi się to w dużym garnku. Smażyć należy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Po ściągnięciu z tłuszczu, oponki serowe należy odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub oblać ulubioną polew i udekorować wg uznania.
Pączki serowe najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, jeszcze ciepłe, ale na zimno także są smaczne.