OPONKI SEROWE – PRZEPIS IDEALNY

OPONKI SEROWE – PRZEPIS IDEALNY

697
0
PODZIEL SIĘ

Czy można sobie wyobrazić coś bardziej smakowitego niż pączki serowe? Te wyjątkowe słodkości są bardzo proste do zrobienia. Oponki serowe pasują do kawy, herbaty, są doskonałą przekąską na imprezach rodzinnych i w święta.

W internecie znajdziemy wiele stron oferujących przepis na oponki serowe. Nasz sposób na pączki z serem jest wielokrotnie sprawdzony i gwarantuje wykonanie puszystych i lekkich oponek. Po prostu zachwycająco pysznych!

Co nam będzie potrzebne?

  • 500g białego sera (półtłustego lub tłustego),
  • 500g mąki pszennej (może być tortowa lub krupczatka),
  • 100g cukru (najlepiej drobnoziarnistego),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 4 żółtka jajek,
  • 1 duża łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka zwykłego octu,
  • 250ml śmietany 12%,
  • tłuszcz do smażenia (doskonały jest olej ryżowy lub olej kokosowy nierafinowany, który dodaje dodatkowo lekkiego posmaku kokosa),
  • cukier puder,
  • ręczniki papierowe.

Sposób przygotowania:

  1. Biały ser przecisnąć przez prasę lub rozdrobnić widelcem.
  2. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać do niej ser, cukier zwykły i wanilinowy, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Następnie zacząć ugniatać ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformować kulę, oprószyć ją mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka za pomocą szklanki. Następnie na środku każdego wykroić dziurkę – świetnie sprawdza się w tym celu kieliszek albo zakrętka od butelki.
  4. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najwygodniej robi się to w dużym garnku. Smażyć należy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  5. Po ściągnięciu z tłuszczu, oponki serowe należy odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprószyć cukrem pudrem lub oblać ulubioną polew i udekorować wg uznania.

Pączki serowe najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, jeszcze ciepłe, ale na zimno także są smaczne.