Strona główna DIETA I ZDROWIE POMYSŁY NA ŚWIĄTECZNE DANIA

POMYSŁY NA ŚWIĄTECZNE DANIA

Wspólne chwile spędzone przy wielkanocnym stole są pełne uroku. By były jeszcze bardziej wyjątkowe, dodajmy do menu coś zaskakującego.

Tradycyjny wielkanocny żurek z białą kiełbasą

  • 25 dag białej surowej kiełbasy
  • 15 dag wędzonych kości
  • 1 szklanka gotowego żuru
  • 1-2 łyżki masła lub smalcu
  • Czosnek Appetita
  • 1 liść laurowy Appetita
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego AppetitaKilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 plasterków korzenia chrzanu lub łyżka tartego chrzanu
  • Sól 

Przygotowanie

Białą kiełbasę i kości zalać 3 szklankami wody lub bulionu warzywnego. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i kości. Wywar przecedzić, kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z czosnkiem i majerankiem. Do wywaru wlać żur, dodać podsmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze ok. 20 minut, przyprawić do smaku solą, chrzanem i przyprawą do żurku i barszczu białego. Zgodnie z tradycją, żurek warto podawać w chlebie, z białą kiełbaską i jajkiem na twardo, które podkreślają walory smakowe zupy. Aby „podkręcić” wizualnie danie, można na środku zupy położyć zawiązaną w kokardkę gałązkę szczypiorku.

Barszcz biały z ziemniakami – poleca Adam Chrząstowski – szef kuchni i ambasador marki Appetita

Na świątecznym stole barszcz biały pojawia się równie często, co żurek. Zgodnie z tradycją, żurek przygotowujemy na bazie maki żytniej, a barszcz biały – z maki pszennej.

Składniki

  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
    Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita

    ½ litra zakwasu do barszczu

  • ½ bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki UHT,
  • 50 g słoniny,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • Sól
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać zakwas barszczu z bulionem oraz łyżką Przyprawy do żurku i barszczu białego Appetita. Zagotować i zaprawić śmietaną. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić z niej skwarki. Do głębokich talerzy włożyć po jednym ziemniaku, okrasić skwarkami i zalać barszczem.

Podlaska babka ziemniaczana z serem żółtym

Podlaska babka ziemniaczana z serem żółtym

Podlaska babka ziemniaczana z żółtym serem

Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta! Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

  • 400 g sera Gouda MSM Mońki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Krem chrzanowy z jabłkiem
Krem chrzanowy z jabłkiem

Krem chrzanowy z jabłkiem

Tradycyjnie już chrzan podkreśla smak wielkanocnego żurku z kiełbasą, pieczonych mięs, a w formie ćwikły dodaje się go do przystawek. W tym roku warto spróbować małej, ale jakże pysznej odmiany i zaserwować krem chrzanowy z jabłkiem. Prosto, zdrowo i oryginalnie! Z Zupą krem z białych warzyw Proste Historie, przygotowanie aksamitnego i aromatycznego kremu chrzanowego z jabłkiem staje się łatwe i przyjemne. Naturalne składniki, zioła, aromatyczny chrzan i słodko-kwaskowe jabłko – to proste i efektowne połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników wielkanocnych przysmaków.

Sposób przygotowania:

Zupa Krem z białych warzyw, Proste Historie
Zupa Krem z białych warzyw, Proste Historie

Rozpuść w garnku 2 łyżki zimnego masła. Wyciągnij saszetkę z grzankami z opakowania i dodaj zamrożoną Zupę krem z białych warzyw Proste Historie. Po 3 minutach zalej 1,2 l warzywnego bulionu i szklanką tłustego mleka. Dopraw zupę solą i cukrem. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut do miękkości składników. Zmiksuj dodając 150 g serka mascarpone i 1 czubatą łyżkę śmietankowego chrzanu. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Podgrzej zupę krem i serwuj posypaną czerwonym jabłkiem pokrojonym w zapałki.

 

 

Kaczka Zagrodowa z jabłkami
Kaczka Zagrodowa z jabłkami

Kaczka marynowana w nalewce majerankowej, pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 2-3 łyżki majeranku oraz do nacierania
  • łyżeczka cukru
  • Kaczka Zagrodowa
  • 4 duże jabłka
  • 200 ml wódki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Majeranek i cukier zalać wódką, odstawić na minimum 12 godzin. Następnie umytą i osuszoną Kaczkę Zagrodową zalać nalewką, wcierając dodatkowo trochę majeranku. Marynować minimum 6 godzin, obracając kaczkę, co godzinę. Następnie wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą i pieprzem (również wewnątrz), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka pokroić w ćwiartki, nadziać nimi kaczkę, jeśli zostaną jakieś kawałki, obłożyć kaczkę w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 190 st. C, przy czym po pierwszej godzinie ściągnąć folię by kaczka ładnie się zrumieniła i polać wytworzonymi sokami. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.

Schab faszerowany chlebem z suszonymi pomidorami i ziołami
Schab faszerowany chlebem z suszonymi pomidorami i ziolami

Schab faszerowany chlebem z suszonymi pomidorami i ziołami – przepis Pascala Brodnickiego

 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu do pieczenia
  • 50 g Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • pieprz i szczypta soli
  • 100 g pokruszonego miąższu ze świeżego chleba
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 rozmącone jajko

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Następnie wrzuć na patelnię cebulę, marchew, seler i tymianek. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Smaż przez 10 minut często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Dodaj wówczas miąższ chleba, natkę pietruszki i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by przestygło, po czym dodaj jajko i wymieszaj ponownie.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Rozkrój schab wzdłuż, ale w taki sposób, by mięso było połączone na spodzie i „rozłóż je jak książkę”. Wypełnij wnętrze farszem z warzyw i chleba, pozostawiając po 2 cm „zapasu” na brzegach.
  5. Dłuższy bok mięsa zwiń ściskając sznurkiem do pieczeni.
  6. Połóż mięso na ruszcie i piecz przez 90-120 minut (w zależności od wielkości pieczeni). Po wyjęciu z piekarnika nakryj je folią aluminiową.
  7. Przed podaniem usuń sznurek. Pokrój schab w plastry i serwuj z ziemniakami. Jako dodatek, polecam sałatę z sosem winegret.
Poprzedni artykułDermedic Normacne – linia do skóry trądzikowej
Następny artykułCzerwień w stylu Marilyn, czyli kolekcja pomadek Max Factor