Strona główna DIETA I ZDROWIE POMYSŁY NA ŚWIĄTECZNE DANIA

POMYSŁY NA ŚWIĄTECZNE DANIA

0

Wspólne chwile spędzone przy wielkanocnym stole są pełne uroku. By były jeszcze bardziej wyjątkowe, dodajmy do menu coś zaskakującego.

Tradycyjny wielkanocny żurek z białą kiełbasą

  • 25 dag białej surowej kiełbasy
  • 15 dag wędzonych kości
  • 1 szklanka gotowego żuru
  • 1-2 łyżki masła lub smalcu
  • Czosnek Appetita
  • 1 liść laurowy Appetita
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego AppetitaKilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 plasterków korzenia chrzanu lub łyżka tartego chrzanu
  • Sól 

Przygotowanie

Białą kiełbasę i kości zalać 3 szklankami wody lub bulionu warzywnego. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i kości. Wywar przecedzić, kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle z czosnkiem i majerankiem. Do wywaru wlać żur, dodać podsmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze ok. 20 minut, przyprawić do smaku solą, chrzanem i przyprawą do żurku i barszczu białego. Zgodnie z tradycją, żurek warto podawać w chlebie, z białą kiełbaską i jajkiem na twardo, które podkreślają walory smakowe zupy. Aby „podkręcić” wizualnie danie, można na środku zupy położyć zawiązaną w kokardkę gałązkę szczypiorku.

Barszcz biały z ziemniakami – poleca Adam Chrząstowski – szef kuchni i ambasador marki Appetita

Na świątecznym stole barszcz biały pojawia się równie często, co żurek. Zgodnie z tradycją, żurek przygotowujemy na bazie maki żytniej, a barszcz biały – z maki pszennej.

Składniki

  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
    Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita

    ½ litra zakwasu do barszczu

  • ½ bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki UHT,
  • 50 g słoniny,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • Sól
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać zakwas barszczu z bulionem oraz łyżką Przyprawy do żurku i barszczu białego Appetita. Zagotować i zaprawić śmietaną. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić z niej skwarki. Do głębokich talerzy włożyć po jednym ziemniaku, okrasić skwarkami i zalać barszczem.

Podlaska babka ziemniaczana z serem żółtym

Podlaska babka ziemniaczana z serem żółtym

Podlaska babka ziemniaczana z żółtym serem

Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta! Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

  • 400 g sera Gouda MSM Mońki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Krem chrzanowy z jabłkiem
Krem chrzanowy z jabłkiem

Krem chrzanowy z jabłkiem

Tradycyjnie już chrzan podkreśla smak wielkanocnego żurku z kiełbasą, pieczonych mięs, a w formie ćwikły dodaje się go do przystawek. W tym roku warto spróbować małej, ale jakże pysznej odmiany i zaserwować krem chrzanowy z jabłkiem. Prosto, zdrowo i oryginalnie! Z Zupą krem z białych warzyw Proste Historie, przygotowanie aksamitnego i aromatycznego kremu chrzanowego z jabłkiem staje się łatwe i przyjemne. Naturalne składniki, zioła, aromatyczny chrzan i słodko-kwaskowe jabłko – to proste i efektowne połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników wielkanocnych przysmaków.

Sposób przygotowania:

Zupa Krem z białych warzyw, Proste Historie
Zupa Krem z białych warzyw, Proste Historie

Rozpuść w garnku 2 łyżki zimnego masła. Wyciągnij saszetkę z grzankami z opakowania i dodaj zamrożoną Zupę krem z białych warzyw Proste Historie. Po 3 minutach zalej 1,2 l warzywnego bulionu i szklanką tłustego mleka. Dopraw zupę solą i cukrem. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut do miękkości składników. Zmiksuj dodając 150 g serka mascarpone i 1 czubatą łyżkę śmietankowego chrzanu. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Podgrzej zupę krem i serwuj posypaną czerwonym jabłkiem pokrojonym w zapałki.

 

 

Kaczka Zagrodowa z jabłkami
Kaczka Zagrodowa z jabłkami

Kaczka marynowana w nalewce majerankowej, pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 2-3 łyżki majeranku oraz do nacierania
  • łyżeczka cukru
  • Kaczka Zagrodowa
  • 4 duże jabłka
  • 200 ml wódki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Majeranek i cukier zalać wódką, odstawić na minimum 12 godzin. Następnie umytą i osuszoną Kaczkę Zagrodową zalać nalewką, wcierając dodatkowo trochę majeranku. Marynować minimum 6 godzin, obracając kaczkę, co godzinę. Następnie wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą i pieprzem (również wewnątrz), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka pokroić w ćwiartki, nadziać nimi kaczkę, jeśli zostaną jakieś kawałki, obłożyć kaczkę w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 190 st. C, przy czym po pierwszej godzinie ściągnąć folię by kaczka ładnie się zrumieniła i polać wytworzonymi sokami. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.

Schab faszerowany chlebem z suszonymi pomidorami i ziołami
Schab faszerowany chlebem z suszonymi pomidorami i ziolami

Schab faszerowany chlebem z suszonymi pomidorami i ziołami – przepis Pascala Brodnickiego

 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu do pieczenia
  • 50 g Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • pieprz i szczypta soli
  • 100 g pokruszonego miąższu ze świeżego chleba
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 rozmącone jajko

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Następnie wrzuć na patelnię cebulę, marchew, seler i tymianek. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Smaż przez 10 minut często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Dodaj wówczas miąższ chleba, natkę pietruszki i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by przestygło, po czym dodaj jajko i wymieszaj ponownie.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Rozkrój schab wzdłuż, ale w taki sposób, by mięso było połączone na spodzie i „rozłóż je jak książkę”. Wypełnij wnętrze farszem z warzyw i chleba, pozostawiając po 2 cm „zapasu” na brzegach.
  5. Dłuższy bok mięsa zwiń ściskając sznurkiem do pieczeni.
  6. Połóż mięso na ruszcie i piecz przez 90-120 minut (w zależności od wielkości pieczeni). Po wyjęciu z piekarnika nakryj je folią aluminiową.
  7. Przed podaniem usuń sznurek. Pokrój schab w plastry i serwuj z ziemniakami. Jako dodatek, polecam sałatę z sosem winegret.