Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE PRZEPISY NA BABECZKI I CAKE POPS

PRZEPISY NA BABECZKI I CAKE POPS

0

Polecają siostry Popardowskie, mistrzynie dekorowanych wypieków, które stworzyły te cudeńka z kostką Kasia i dekoracjami Dr. Oetkera. Zainspiruj się!

Weronika i Paulina Popardowskie – ekspertki kulinarne, założycielki cukierni artystycznej So Sweet Project – zdradzają, jakie ciasta upiec i jak je dekorować  święta. Przekonują, że małe formy, takie jak babeczki, minipierniki czy korzenne ciasteczka, to nie tylko poczęstunek, ale także doskonały pomysł na słodki prezent. 
 
Oto niektóre propozycje sióstr Popardowskich na świąteczne wypieki, stworzone we współpracy z marką Kasia i Dr. Oetker:
 

Świąteczne babeczki 

 
Lista składników na babeczki
2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g)
200 g mąki
50 g mąki kukurydzianej
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
150 g brązowego cukru
2 duże jajka
100 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
 
Lista składników do dekoracji:
Barwniki spożywcze zielony i czerwony Dr.Oetkera
2 opakowania Lukru domowego  tradycyjnego Dr. Oetkera 
1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera
Gotowa masa cukrowa 
Cukier puder do posypania
 
świąteczne babeczki
 
Przygotowanie babeczek czekoladowych:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Metalowe foremki do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki tzn.: mąkę, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Kasię rozpuszczamy w rondelku, studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Kasię z jajkami przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
 
Przygotowanie dekoracji:
Gdy babeczki rosną w piekarniku możemy zająć się dekoracjami z masy cukrowej. 
Masę cukrową barwimy barwnikami (powoli dodając go do masy i zagniatając jak ciasto lub plastelinę). Jeśli kolor jest za jasny dodajemy więcej barwnika. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania pożądanego koloru. Blat stołu delikatnie posypujemy cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na grubość ok 2 mm (im masa będzie cieńsza tym szybciej stwardnieje i będzie można gotowe dekoracje układać na ciastkach). Z masy cukrowej za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy listki ostrokrzewu. Każda ‘gałązka’ składa się z 3 listków. Sklejamy je ze sobą tak, by lekko na siebie nachodziły – dociskając je. Jeśli masa się nie skleja można posmarować je odrobiną wody. W miejscu sklejenia przyklejamy kulki z czerwonej masy – nakłuwamy je u góry by osiągnąć efekt ‘owocu ostrokrzewu’. Gotowe dekoracje odkładamy na bok. Lukier przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Przestygnięte babeczki polewamy gęstym lukrem, tak by delikatnie spłynął po ciastkach. Nie pokrywamy ciastek całkowicie. Na jeszcze mokrym lukrze układamy ozdoby z masy cukrowej – jeśli są jeszcze miękkie pozwalamy im dopasować się do kształtu babeczek. Dekoracje będą pięknie wyglądały na białym lukrze. Jeśli chcemy urozmaicić efekt na babeczkach, lukier możemy dodatkowo przed polaniem ciastek zabarwić na dowolny kolor. Gdy lukier zastygnie, możemy posypać ciastka dodatkowo odrobiną cukru pudru.
 

Lśniące choineczki

 
Składniki na babeczki:
100 g kostki do pieczenia Kasia
200 g mąki
100 g cukru
125 ml mleka
2 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
 
Składniki na dekorację:
1 opakowanie Kremu do tortów śmietankowego Dr. Oetkera
1 Barwnik spożywczy zielony Dr. Oetkera
Perełki złote i srebrne ( lub całkowicie dowolne) Dr.Oetkera
1 opakowanie Boże Narodzenie dekoracje z opłatka Dr. Oetkera
 
choinki świąteczne, babeczki w kształcie choinek
 
Przygotowanie babeczek:
Kasię rozpuszczamy z cukrem, a następnie studzimy. W misce mieszamy jaja z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną kostkę Kasia. Gęstą masę przekładamy łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości. Pieczemy około 15 min w 180 st.C. 
 
Przygotowanie dekoracji:
Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Dodajemy na początku kilka kropli – sprawdzamy kolor (w zależności jaki chcemy osiągnąć, czy jaśniejszy czy ciemniejszy). W cukierniczych rękawach odcinamy końcówkę (ok 3 cm) i umieszczamy w nim tylkę w kształcie gwiazdki. Napełniamy rękaw kremem. Na wystudzone babeczki nakładamy krem w kształcie stożków (tak by przypominał choinki). Krem najłatwiej nakładać od boku babeczki kierując się do środka. Babeczki z zielonym kremem, dekorujemy perełkami i dekoracjami z opłatka. Mają perłowe kolory i ‘błysk’ więc idealnie nadają się do tego by imitować bombki na choince. 
 

Słodki prezent

 
Składniki na babeczki:
150 g kostki do pieczenia Kasia
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
szczypta soli
6 łyżek cappuccino w proszku
2 jajka
120 g cukru pudru
100 ml mleka
 
Składniki na dekorację:
1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera
1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera
Barwniki spożywcze czerwony i niebieski Dr. Oetkera
1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
 
babeczki świąteczne
 
Przygotowanie babeczek:
 
Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Foremki do babeczek wykładamy  papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni C.
 
Przygotowanie dekoracji:
Dekorujemy dopiero wystudzone babeczki. Smarujemy je za pomocą noża lukrem. Lukier tradycyjny domowy przygotowujemy wg wytycznych z opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy także użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna jego powierzchnię. Masę cukrową w wybranych kolorach farbujemy za pomocą barwników. Do białej masy dodajemy kilka kropel barwnika i zagniatamy jak plastelinę lub ciasto – do osiągnięcia odpowiedniego koloru. Zagniatamy aż kolor będzie jednolity. Masę należy przygotować w dwóch wybranych kolorach – jeden kolor masy będzie potrzebny na tło. Drugi kolor na kokardkę. Masę cukrową rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie. Masa na tło babeczki powinna mieć ok 3 mm grubości. Za pomocą szklanki lub wycinaczki wycinamy kółko (większe niż średnica babeczki) Takie „tło” układamy na babeczce posmarowanej lukrem. Za pomocą dłoni wygładzamy powierzchnie i dociskając masę cukrową do rantu babeczki, usuwamy jej nadmiar. Masa na kokardki powinna być rozwałkowana odrobinę grubiej (np.: 4 mm). Z tej masy wycinamy pasek o długości ok 5 cm i szerokości ok 1-1,5 cm. Boki paska składamy do środka tak by powstały pętelki. Palcami dociskamy miejsce łączenia by powstało ‘wcięcie’. Cienkim paskiem masy tworzymy zakładkę którą przyklejamy w miejscu łączenia. Gotową kokardkę odkładamy na bok by delikatnie przeschła. Po chwili za pomocą noża przenosimy ją na babeczkę. Kokardkę lub tło można udekorować dodatkowo kropeczkami, paskami, wzorkami wykonanymi za pomocą pisaków. 
 

Cake pops – wesołe bałwanki

 
Składniki:
1 opakowanie Babeczek cytrynowych Dr. Oetkera
Kostka do pieczenia Kasia
1 opakowanie serka mascarpone 250g 
120 g cukru pudru
1 opakowanie Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
2 opakowanie Polewy deserowej  białej Dr. Oetkera
Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
 
cake pops przepis
 
Przygotowanie:
 
Babeczki przygotowujemy wg wytycznych z opakowania zastępując olej margaryną Kasią. Rozpuszczamy ją w małym rondelku (rozpuszczamy ale nie podgrzewamy za bardzo) ostawiamy do wystygnięcia). Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie – można to zrobić też w malakserze). Okruchy powinny mieć tą samą wielkość – ułatwi nam to dalszą pracę. W misie miksera mieszamy opakowanie serka mascarpone z cukrem pudrem. Miksujemy aż masa będzie dokładnie połączona i kremowa. Ciekawym pomysłem jest dodać do masy jedną łyżeczkę przyprawy korzennej by nadać kremowi dodatkowy świąteczny smak i aromat. Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je, aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna). Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć).
 
Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewę białą przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Patyczki zamaczamy w polewie i wbijamy w kulki. Polewa sprawi, że patyczki przykleją się do ciasta. Kulki na patyczkach maczamy w płynnej polewie. Polewę najlepiej przelać do malutkiej miseczki. Po zamoczeniu w polewie lizaki odkładamy na papier do pieczenia lub kratkę. Jeśli posiadamy nadmierną ilość cukru możemy też w łatwy sposób przygotować ‘stojak’ dla naszych słodkości. Wystarczy do wazonika lub dużej szklanki wsypać cukier i wbić w niego patyczki, tak by nie przesuwały się i stały pionowo. Gdy polewa lekko zastygnie, zaczynamy dekorować lizaki. Za pomocą pisaków wykonujemy twarz bałwanka. Możemy także wykonać ją z czarnej masy cukrowej. Noski przygotowujemy z kawałka pomarańczowej masy cukrowej uformowanej w malutki stożek. Jeśli chcemy przygotować różnorodne dekoracje – możemy także Cake Pops posypać kolorową posypką, śnieżynkami lub gwiazdkami.