Święta Bożego Narodzenia mają swoją magię, której ważną częścią jest wyjątkowe menu. Oto kilka propozycji, które mają szansę zachwycić podniebienia gości przy stole.
Buraczany zakwas na wigilijny barszcz
Składniki:
- 1,5 kg buraków ćwikłowych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
- 1,5 łyżki soli kuchennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
- Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody.
- Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły
- Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie.
- Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę.
- Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.
Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.
Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie
Składniki:
- 1 l domowego zakwasu buraczanego
- 1 marchew
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 kg buraków
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 torebka Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
- 1 łyżka majeranku
- sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierz i umyj warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj umyte, przecięte na cztery części jabłka. Wszystko razem zalej około litrem wody, wlej zakwas buraczany i dodaj przyprawy, zachowując na później tylko majeranek i dwa ząbki czosnku
- 2. Barszcz gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia
- 3. Tuż przed podaniem barszcz przecedź i zagotuj powstały wywar. Dopraw do smaku Barszczem czerwonym Knorr, posiekanym czosnkiem i majerankiem. W razie potrzeby, jeśli uznasz to za konieczne, dodaj odrobinę cukru lub soli.
Rada: Barszcz możesz dodatkowo doprawić, dodając podczas gotowania kilka suszonych wędzonych śliwek lub kilka suszonych grzybów.
Kompot z suszu
Składniki:
- suszone śliwki – 400 g
- suszone gruszki – 200 g
- suszone jabłka – 400 g
- suszone morele – 400 g
- cukier – 400 g
- laski cynamonu – 2 sztuki
- goździk – 5sztuk
- cytryny – 3 sztuki
- pomarańcze – 3 sztuki
- sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml
Sposób przygotowania:
- Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
- Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.
Rada: Jeśli chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek – złagodzą one nieco intensywny smak suszu.
Schab z ziołowym farszem i sosem pieczarkowym
Składniki:
- 600 g środkowego schabu
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 10 pieczarek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bulionu
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka suszonego tymianku
- ząbek posiekanego czosnku
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Kromki pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, wlej bulion i wbij jajko. Całość wymieszaj i przypraw pieprzem.
- Schab oczyść z błon i cienkim nożem wydrąż otwór w jego środku. Mięso natrzyj przyprawą Knorr.
- Przygotowanym nadzieniem napełnij otwór w schabie. Mięso zawiń folią aluminiową i obsmaż z każdej ze stron na patelni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw do niego danie na 40 minut.
- Pieczarki pokrój grubo i przysmaż na patelni. Dolej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj Esencję. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty. Upieczone mięso podziel na plastry i serwuj z pieczarkowym sosem.
Rada: Smak sosu wzbogaci odrobina natki pietruszki.
Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami
Składniki:
- twaróg – 250 gramów
- ziemniaki – 250 gramów
- Esencja do sosu cebulowego Knorr – 1 sztuka
- cebula posiekana – 2 sztuki
- słonina – 50 gramów
- pieprz czarny do smaku
- natka pietruszki posiekana – 1 sztuka
- rozmaryn (posiekany) – 0.5 łyżeczki
- mąka – 550 g
- jajko – 1 sztuka
- oliwa – 2 łyżki
- woda ciepła – 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie wystudź i zmiel w maszynce lub prasce wraz z twarogiem. Słoninę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej na patelni i przesmaż na niej jedną posiekaną cebulę.
- W misce połącz ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Gotowe wkładaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Pozostałą cebulę przesmaż w rondelku, zdejmij go z ognia, wlej szklankę zimnej wody, dodaj Esencję Knorr i rozpuść ją. Sos zagotuj, dodaj zioła. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Gotowe pierogi podawaj z przygotowanym cebulowo-ziołowym sosem.