Strona główna DIETA I ZDROWIE Przepisy POMIDOROWE MENU CIRIO

POMIDOROWE MENU CIRIO

Jeśli jesteś fanką wszystkiego, co pomidorowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby także menu, jakim podejmiesz gości na świątecznych spotkaniach, obfitowało właśnie w pomidory. Co prawda te świeże o tej porze roku mają nienajlepszy smak, ale od czego masz gotowe przetwory pomidorowe – pachnące, soczyste i pyszne bez względu na aurę za oknem. Oto kilka przepisów, jakie przygotowaliśmy dla Ciebie wraz z marką Cirio.

nalesniki cirioŚwiąteczne naleśniki

Składniki:

  • 250 g mleka
  • masło
  • 300 g chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • kilka liści szałwii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • gałka muszkatułowa
  • oliwa z oliwek

Na biały sos:

  • 40 g mąki
  • 30 g masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2 jajka

Na sos:

  • 400 g przecieru Passata Rustica
  • kieliszek białego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • liść szałwii
  • 20 g maki
  • 100 ml mleka
  • starty parmezan

Przygotowanie:

  1. Należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Do miski dodać mąkę, jajka, mleko, sól i całość wymieszać, aż do powstania masy naleśnikowej.
  3. Na lekko posmarowaną masłem patelnię wlać ciasto naleśnikowe tak, aby było cienko pokryte dno patelni (ciasta powinno wystarczyć na parę naleśników). Po paru sekundach przewrócić naleśnik na drugą stronę.
  4. Następnie posiekać cebulę, liść laurowy i szałwię i podsmażyć całość na patelni z łyżką oleju.
  5. Wołowinę zmielić i delikatnie zarumienić na patelni wraz z ziołami, doprawić solą i pieprzem, wlać szklankę białego wina i dusić całość aż do wyparowania wina.
  6. Następnie dodać Passata Rustica i na małym ogniu dusić całość przez 45-50 minut.
  7. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i dobrze mieszać przez dwie lub trzy minuty. Następnie powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając, tak aby nie powstawały grudki. Na małym ogniu gotować sos przez około dziesięć minut. Dodać sól, pieprz i posypać gałką muszkatołową.
  8. Wysmarować masłem okrągłą formę do pieczenia, ułożyć na przemian zwinięte naleśniki z warstwą sosu mięsnego i beszamelem. Górna warstwa potrawy powinna być zakończona sosem beszamelowym, który należy posypać startym parmezanem i odrobiną masła.
  9. Zapiekać w piekarniku przez około 30 minut.

dorsz cirioZapiekany dorsz w pomidorach

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów bez skóry Cirio
  • 50 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek rukoli
  • 4 filety z dorsza
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki tartego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszać bułkę tartą z tymiankiem, serem, 4 łyżkami oliwy z oliwek oraz solą i pieprzem.
  2. Zanurzyć filety z dorsza w przygotowanym uprzednio sosie, a następnie ułożyć na blasze.
  3. Wlać puszkę Cirio między dorsze, ułożyć plasterki czosnku.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni przez około dziesięć minut.
  5. Podawać na ciepło, udekorować odrobiną rukoli.

sardynki cirioDuszone sardynki

Składniki:

  • 500 g świeżych sardynek
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • natka pietruszki
  • chili
  • 1 puszka pomidorów bez skóry Cirio
  • 4 łyżki oliwy z oliwekk
  • koper

Przygotowanie:

  1. Podsmażyć na brązowo posiekane cebulę i koper.
  2. Dodać sardynki i wino.
  3. Dodać posiekane widelcem pomidory bez skóry Cirio, doprawić solą i pieprzem.
  4. Przykryć pokrywką naczynie z potrawą.
  5. Gotować na małym ogniu przez ok 6-8 minut.
  6. Sardynki podawać posypane natką pietruszki.

gulasz cirioPaprykowy gulasz z polentą

Składniki:

  • 500 g chudego mięsa wołowego (cielęcina)
  • 250 g kiełbasy
  • 400 g pomidorów w kawałkach Cirio
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • pół szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • papryka
  • mąka
  • masło
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mąkę i kilka łyżek papryki.
  2. Kiełbasę pokroić na małe kostki.
  3. Pokroić w kostkę marchew i szalotki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju z oliwek.
  4. Dodać kiełbasę, smażyć przez chwilę, dodać cielęcinę i całość dusić przez kilka minut.
  5. Wlać wino (chwilę odczekać, aby wino lekko odparowało), dodać sól i pieprz (dodając jeszcze odrobiną papryki – w zależności od smaku).
  6. Na drugiej patelni udusić pomidory w kawałkach przez ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  7. Aby przygotować polentę należy: stale mieszając trzepaczką osoloną wodę wsypać do niej bardzo powoli mąkę i gotować polentę na małym ogniu przez 40 minut, stale mieszając drewnianą łyżką.
  8. Po ugotowaniu dodać masło i dobrze wymieszać.
  9. Podawać gulasz z polentą w dużym półmisku lub osobnych kokilkach.

kluseczki cirioKluseczki bezglutenowe z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg żółtych ziemniaków
  • 250/300 g mąki bezglutenowej
  • 400 g przecieru pomidorowego Salsa Rustica
  • 1/2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól
  • cukier
  • parmezan

Przygotowanie:

Kluseczki:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 40 minut.
  2. Odcedzić i obrać ze skórki.
  3. Masę ziemniaczaną wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz i odpowiednio dodawać mąkę.
  4. Z ciasta uformować grubszą rolkę i pokroić na kawałki. Każdą kluskę nakłuć delikatnie widelcem.

Sos:

  1. Drobno posiekać szalotkę, czosnek i delikatnie podsmażyć z na oliwie z oliwek.
  2. Dodać przecier pomidorowy Salsa Rustica, 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru.
  3. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  4. Po ugotowaniu, zdjąć z ognia i dodać świeżej bazylii.
  5. Ugotować kluseczki w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerz i polać sosem.
  6. Podawać z odrobiną parmezanu i kilkoma liśćmi bazylii.

cukinia cirioGrillowana cukina z szynką prosciutto i parmezanem

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50/60 g szynki parmeńskiej
  • 1 puszka pomidorów Cirio w kawałkach
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć i pokroić w plasterki, a następnie grillować na patelni grillowej.
  2. Przygotowanie sosu: na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić posiekany czosnek oraz puszkę pomidorów w kawałkach, dodać szczyptę cukru i soli oraz posiekaną bazylię. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Wymieszać starty parmezanem z bułką tartą, zawinąć w rolki zgrillowaną cukinię i szynkę, spiąć wykałaczką.
  4. Rolki włożyć do sosu na patelni, przykryć pokrywką i dusić parę minut. Usunąć wykałaczki.
  5. Podawać na ciepło lub zimno.

ryba po greckuRyba po grecku

Składniki:

  • 8 kostek ryby mrożonej lub 8 małych porcji świeżej ryby
  • pół selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów Cirio
  • pół łyżki soli
  • 3-4 liści laurowych
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku
  • bułka tarta
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  2. Warzywa podlać woda i dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
  3. Cebulę pokroić w połówki krążków i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
  4. Części ryby posolić, obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć.
  5. Do uduszonych warzyw dodać duszoną cebulę, krojone pomidory Cirio, liście laurowe, sól, pieprz, cukier.
  6. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Rybę ułożyć warstwami na półmisku na przemian z sosem (jeśli ktoś woli, można ja też nieco rozdrobnić), tak żeby warstwa sosu ostateczne była na wierzchu.
  8. Całość odstawić na ok. 12 godzin, żeby ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.

sledzie w pomidorachŚledzie w pomidorach z rodzynkami

Składniki:

  • 1 kg płatów śledzi solonych
  • 500 g przecieru pomidorowego Passata Cirio
  • 1 opakowanie rodzynek królewskich
  • 2 średnie cebule
  • 3/4 szklanki oleju do smażenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Śledzie namoczyć na 4-5 godzin w półmisku z mlekiem, aby puściły nadmiar soli. Następnie pokroić w małe kawałki 3-4 cm.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
  3. Po zeszkleniu dodać resztę oleju oraz przecier pomidorowy Passata Cirio. Dusić 3-4 min.
  4. Następnie dodać rodzynki, ocet, cukier i pieprz. Dusić ok. 5 min mieszając. Odstawić do przestudzenia.
  5. Do gotowego sosu włożyć śledzie, wymieszać i odstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać na zimno.

konkurs_produkty

nowe_logo_2015

Zobacz też: www.cirio1856.pl – stronę pełną kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio.

 

 

swieta-2016_button_300px

 

 

Poprzedni artykułGADŻETY (NIE TYLKO) DLA KOBIETY
Następny artykułBEAUTY PREZENTY DLA NIEJ – DO 50 ZŁ