Strona główna DIETA I ZDROWIE Przepisy PRZEPISY NA SŁONO

PRZEPISY NA SŁONO

świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia mają swoją magię, której ważną częścią jest wyjątkowe menu. Oto kilka propozycji, które mają szansę zachwycić podniebienia gości przy stole.

swieta-2016_button_300px

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz

Składniki:

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody.
  2. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły
  3. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie.
  4. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę.
  5. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

zakwas buraczany

Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie

Składniki:

  • 1 l domowego zakwasu buraczanego
  • 1 marchew
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kg buraków
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 torebka Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1.  Obierz i umyj warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj umyte, przecięte na cztery części jabłka. Wszystko razem zalej około litrem wody, wlej zakwas buraczany i dodaj przyprawy, zachowując na później tylko majeranek i dwa ząbki czosnku
  2. 2. Barszcz gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia
  3. 3. Tuż przed podaniem barszcz przecedź i zagotuj powstały wywar. Dopraw do smaku Barszczem czerwonym Knorr, posiekanym czosnkiem i majerankiem. W razie potrzeby, jeśli uznasz to za konieczne, dodaj odrobinę cukru lub soli.

Rada: Barszcz możesz dodatkowo doprawić, dodając podczas gotowania kilka suszonych wędzonych śliwek lub kilka suszonych grzybów.

swiateczny barszcz

Kompot z suszu

Składniki:

  • suszone śliwki – 400 g
  • suszone gruszki – 200 g
  • suszone jabłka – 400 g
  • suszone morele – 400 g
  • cukier – 400 g
  • laski cynamonu – 2 sztuki
  • goździk – 5sztuk
  • cytryny – 3 sztuki
  • pomarańcze – 3 sztuki
  • sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
  4. Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.

Rada: Jeśli chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek – złagodzą one nieco intensywny smak suszu.

kompot z suszu

Schab z ziołowym farszem i sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 600 g środkowego schabu
  • Esencja do sosu pieczarkowego Knorr
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 10 pieczarek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bulionu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ząbek posiekanego czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Kromki pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, wlej bulion i wbij jajko. Całość wymieszaj i przypraw pieprzem.
  2. Schab oczyść z błon i cienkim nożem wydrąż otwór w jego środku. Mięso natrzyj przyprawą Knorr.
  3. Przygotowanym nadzieniem napełnij otwór w schabie. Mięso zawiń folią aluminiową i obsmaż z każdej ze stron na patelni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw do niego danie na 40 minut.
  4. Pieczarki pokrój grubo i przysmaż na patelni. Dolej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj Esencję. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty. Upieczone mięso podziel na plastry i serwuj z pieczarkowym sosem.

Rada: Smak sosu wzbogaci odrobina natki pietruszki.

pieczony schab

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami

Składniki:

  • twaróg – 250 gramów
  • ziemniaki – 250 gramów
  • Esencja do sosu cebulowego Knorr – 1 sztuka
  • cebula posiekana – 2 sztuki
  • słonina – 50 gramów
  • pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki posiekana – 1 sztuka
  • rozmaryn (posiekany) – 0.5 łyżeczki
  • mąka – 550 g
  • jajko – 1 sztuka
  • oliwa – 2 łyżki
  • woda ciepła – 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie wystudź i zmiel w maszynce lub prasce wraz z twarogiem. Słoninę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej na patelni i przesmaż na niej jedną posiekaną cebulę.
  3. W misce połącz ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
  4. Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Gotowe wkładaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Pozostałą cebulę przesmaż w rondelku, zdejmij go z ognia, wlej szklankę zimnej wody, dodaj Esencję Knorr i rozpuść ją. Sos zagotuj, dodaj zioła. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Gotowe pierogi podawaj z przygotowanym cebulowo-ziołowym sosem.

pierogi ruskie

swieta-2016_button_300px

Poprzedni artykułMONODERMA – ŚWIĘTA PEŁNE WITAMIN!
Następny artykułMOHITO – TRZY MOCNE ZIMOWE TRENDY
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: [email protected]