Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE SMAKI POŁUDNIOWEGO TYROLU

SMAKI POŁUDNIOWEGO TYROLU

0

Nie przez przypadek te trzy produkty posiadają europejski znak jakości ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i DOC (wł. Denominazione di Origine Controllata; pl. Chroniona Nazwa Pochodzenia). Znaki europejskie są gwarancją, że dane produkty zostały wytworzone metodą tradycyjną i w warunkach poddanych surowej kontroli, czyli dokładnie tak, jak to ma miejsce w przypadku Jabłek z Południowego Tyrolu ChOG, Speck’u z Południowego Tyrolu ChOG oraz wina z Południowego Tyrolu DOC.

Do Południowego Tyrolu warto pojechać choćby po to, by podziwiać niezwykłe górskie krajobrazy – od zapierającej dech w piersiach panoramy Dolomitów, wyłaniającą się z gęstych górskich lasów, aż po żyzne alpejskie doliny, obfitujące w winnice, sady jabłkowe i górskie siedliska. Ta najbardziej wysunięta na północ prowincja Włoch słynie ze swej regionalnej kuchni i lokalnych produktów, do których zaliczają się chrupiące jabłka, przyprawiony ziołami speck i wyjątkowa gama eleganckich win o owocowej nucie.

Nie można też zapominać o niepowtarzalnym, południowotyrolskim stylu życia, jako że na pograniczu Alp kultury północna i śródziemnomorska mieszają się z tradycjami niemieckimi, włoskimi i ladyńskimi. Możliwości spędzania czasu jest tam wiele, od górskich spacerów z odpoczynkiem w górskich chatach, po shopping w mieście.

Jabłka, Speck oraz wino to trzy kluczowe produkty tego regionu, łączące w sobie wszystkie typowe cechy lokalnej produkcji rolnej. Również wyjątkowy klimat Południowego Tyrolu, odznaczający się współoddziaływaniem zimnych wiatrów z północy i śródziemnomorskich mas powietrza z południa, stwarza najlepsze warunki do produkcji rolnej, co sprawia, że tamtejsze lokalne produkty są jedyne w swoim rodzaju. Jednocześnie tradycyjne metody wytwarzania i umiłowanie własnej ziemi, a także surowe kontrole na każdym etapie produkcji stanowią dla konsumenta gwarancję wyjątkowej jakości i wyborności oraz zapewnienie, że produkty te pochodzą z jasno określonych obszarów.

 Jabłka 

Nieodpartą pokusą okazało się soczyste jabłko, którym Ewa zwiodła Adama. Ta słabość do słod­ kich owoców pozostaje nadal w naturze człowie­ka. Pozostał również kawałek raju – Jabłka z Południowego Tyrolu ChOG (Mela Alto Adige IGP).

Już od około 1.300 lat w tym regionie uprawiane są jabłka najwyższej jakości. Pierwszy pisany do­ kument zawierający wzmiankę o uprawie owo­ców pochodzi z czasów Karola Wielkiego. Już w XV wieku, kiedy jeszcze jabłko było towarem luk­ susowym, chłopi zbierali wystarczająco dużo owoców, aby móc handlować nimi z sąsiadami. Szlachetne owoce ładowane były na konie i wozy i wywożone przez Alpy, Dunaj i Inn w najdalsze zakątki świata.

Tym niemniej aż do wieku XIX w regionie Połud­niowego Tyrolu przeważała hodowla bydła i upra­wa roli. Dopiero wraz z otwarciem szkoły rolniczej w San Michele w roku 1874, coraz więcej uwagi zaczęto poświęcać jabłkom i hodowli nowych gatunków. Sadzono drzewa, których pnie osiągały wysokość do 8 m, a objętość koron – 30 m. Ponieważ jednak drzewa te hodowano z nasion, owocowały dopiero po 8­10 latach. Dopiero wpro­ wadzenie szczepionych, niskich drzew owocowych pozwoliło trzymać dobre zbiory już w drugim lub trzecim roku.

przykładowe odmiany jabłek z Południowego Tyrolu 

 Wino 

Niezliczone pokolenia rolników pracujących w winnicach tworzyły historię tutejszych win. Blisko 3000 lat tradycji uprawy winorośli sprawia, że Południowy Tyrol (Alto Adige/Südtirol) to jeden z najstarszych regionów winnych w Europie. Wykopaliska potwierdzają istnienie winnic na tym obszarze na długo przed przybyciem Rzymian. Z biegiem czasu ziemia ta była zamieszkiwana i kształtowana przez najróżniejsze narodowości. W sposób szczególny dbały o winnice biskupstwa i klasztory z Bawarii i Szwabii, dzięki którym uprawa winorośli była doskonalona i powiększana.

U progu XX wieku powierzchnia upraw winorośli osiągnęła swoje apogeum, lecz krótko potem przeniesione z Ameryki choroby winorośli doprowadziły do kryzysu. Sytuacja ta uległa dalszemu pogorszeniu, gdy w 1919 roku Południowy Tyrol został przyłączona do Włoch, co spowodowało utratę stałych rynków zbytu po północnej stronie Alp. Dopiero w złotych latach 80. produkcja win w regionie zaczęła nieprzerwanie rosnąć. Kluczem do sukcesu była modernizacja upraw, konsekwentne stawianie na jakość oraz wprowadzenie przepisów DOC. Obecnie, dzięki połączeniu innowacji z tradycją, obszar ten zaliczany jest do najlepszych światowych regionów produkujących wino. 

 Speck 

Wzmianki o produkcji Speck’u w regionie Połu­ dniowego Tyrolu pojawiają się w rejestrach handlowych i regulaminach rzeźniczych już około roku 1200 n.e.

We wcześniejszym okresie ludzie byli zmuszeni zabezpieczać zapasy mięsa przed zepsuciem po­ przez solenie lub wędzenie. Na różnych terenach, w zależności od mikroklimatu, powstały różne metody przetwarzania i przechowywania mięsa.

Po odkryciu przez ludy zamieszkujące chłodniej­sze regiony konserwującego działania dymu, metoda wędzenia znalazła tam zastosowanie również w procesie przetwarzania mięsa, nato­ miast w cieplejszych krajach śródziemnomor­skich mięso poddawano przede wszystkim sole­niu oraz długotrwałemu dojrzewaniu.

W Południowym Tyrolu, gdzie spotykają się kul­tura śródziemnomorska z kulturą alpejską, sto­sowano oba te sposoby tworząc z nich własną tradycyjną południowotyrolską metodę wytwar­zania Speck’u z (Speck Alto Adige IGP). Wyjąt­kowy klimat południowej strony Alp i harmonij­ne dojrzewanie na świeżym powietrzu górskich dolin Południowego Tyrolu zapewniają Speck’o­wi z Południowego Tyrolu ChOG niepowtarzalny smak. W ten sposób – przy identycznej jakości mięsa i przetwarzaniu zgodnie ze specyfikacją – dzięki mikroklimatowi w danych miejscach pro­dukcji oraz rodzimym mieszankom przypraw po­ wstają rozmaite nuty smakowe, różne drożdże i naturalne pleśnie.

 Przepis na cappuccino z winem i curry, z szaszłykiem z jabłek i Speck’u 

Składniki do cappuccino:

• 500 ml wywaru z warzyw

• 250 ml wina z Południowego Tyrolu/ Südtirol Sauvignon DOC

• 50 g Speck’u z Południowego Tyrolu ChOG

• 100 ml śmietany

• 50 g startego twardego sera

• szczypta zmielonego curry

Przygotowanie cappuccino:

Speck zarumienić na patelni, zalać wywarem z warzyw, winem i śmietaną. Dodać ser i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i zmiksować aż do otrzymania pianki. Podawać w filiżance i posypać curry.

Składniki do szaszłyka:

• 100 g Speck’u z Południowego Tyrolu ChOG

• 1 jabłko z Południowego Tyrolu ChOG (np. Fuji)

Przygotowanie szaszłyka:

Speck i jabłka pokroić w kostki. Nadziać je naprzemiennie na szpadki i wolno opiekać ze wszystkich stron.