Sos chrzanowy na ciepło to tradycyjny polski dodatek do ryb i mięs. Sos chrzanowy na zimno to świetne uzupełnienie jajek. Jak zrobić sos chrzanowy, który zapamięta cała rodzina? To bardzo proste!
Jednym z typowo polskich warzyw jest chrzan. Przepisy, które poniżej prezentujemy, wymagają minimalnej ilości składników i zawsze się sprawdzają. Wypróbuj je koniecznie!
Sos chrzanowy na ciepło – przepis
• 3 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
• Śmietana do zup i sosów
• Ewentualnie: sok z cytryny
• Łyżka masła
• Kropla oleju
• Sól
• Pieprz
Do rozgrzanego rondelka dajemy masło, skropione olejem, aby się nie przypaliło. Gdy się rozpuści, dodajemy tarty chrzan i szybko mieszamy. Dodajemy śmietanę i rozprowadzamy ją na gładko z chrzanem. Całość dosalamy i dopieprzamy wedle uznania. Jeśli sos jest zbyt mało kwaśny – możemy dodac soku z cytryny. Pamiętajmy, że cytryna ścina śmietanę, więc sos się może zważyć, jeśli dodamy jej za dużo.
Sos chrzanowy na zimno – przepis
• 3 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
• 2 jajka na twardo
• Śmietana 12%
• Sól
• pieprz
Do miseczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach jajka, następnie dodajemy do nich tarty chrzan. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i próbujemy. Jeśli sos jest za mało słony – można dodać przypraw.
Jajka w sosie chrzanowym z młodymi ziemniakami lub w zimie, z puree ziemniaczanym, to danie, które lubią szczególnie dzieci. Z kolei sos cchrzahrzanowy do mięsa to ulubiony dodatek pod piwo dla dorosłych – najlepsze z nim są ozorki lub gotowany w rosole udziec.