Strona główna DZIEJE SIĘ JAK OBRAĆ ANANASA?

JAK OBRAĆ ANANASA?

0
ananas

Z ananasa jest… niezły ananas. Też nie wiesz jak go szybko obrać i pokroić? To proste i nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego przyrządu – wystarczy nóż. Choć jeśli lubisz kuchenne gadżety, obierak do ananasa pewnie ci się spodoba.

Egzotyczne owoce mają to do siebie, że często wyglądają tak, że nie mamy pojęcia od której strony dobrać się do wnętrza. Nie inaczej jest z ananasem. Tymczasem obieranie ananasa nie jest trudne. Oto dwa szybkie i proste sposoby, jak obrać ananasa tylko z użyciem noża.

Metoda nr 1

  • Odetnij podstawę ananasa oraz tę część z liśćmi. Powstanie owocowy walec.
  • Postaw anansowego walca pionowo i powoli odcinaj skórkę z owocu. Dobrze, aby nóż nie był zbyt sztywny i pamiętaj o oczkach, które są w ananasie – innymi słowy, nacinaj skórkę dość głęboko.
  • Miąższ pozostały na skórce możesz wydrążyć łyżeczką – żeby nic się nie zmarnowało.
  • Obranego ananasa przekrój wzdłuż na ćwiartki i dalej w mniejsze kawałki. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej z każdej ćwiartki wyciąć część każdego rdzenia. I już. Prawda, że to nic trudnego?

Metoda nr 2

  • Odetnij podstawę ananasa, a następnie przetnij go wzdłuż na ćwiartki.
  • Teraz usuń wewnętrzną część każdej ćwiartki, czyli wspomniany już rdzeń.
  • Następnie odetnij skórkę wraz z częścią z liśćmi i gotowe – masz cztery pięknie obrane kawałki ananasa. Co z nimi zrobisz, to już twoja decyzja 🙂

Obieraczka do ananasa – gadżet nowoczesnej kobiety?

Jeśli lubisz gadżety (i często jesz ananasy!), możesz sięgnąć po przyrząd do obierania ananasa. Taki obierak najczęściej zbudowany jest ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego i pozwala na wydrążenie miąższu z owocu i przygotowanie go do krojenia. A jak to wygląda w praktyce? Wkręcasz przyrząd w miąższ owocu, co tworzy owocową spiralę, którą możesz podzielić dołączonym krajaczem. A jeśli taki obierak nie jest szczytem twoich marzeń, zadbaj po prostu o dobry nóż – niezbyt długi i dosyć elastyczny (żeby dostosował się do wypukłej formy owocu).