Strona główna DIETA I ZDROWIE Truskawkowa

Truskawkowa

0

Jeśli uwielbiasz truskawki, możesz ich użyć jako sposobu na szybki i smaczny detoks organizmu. Dietę truskawkową może też potraktować jako startową, która przygotuje ciało do długofalowego odchudzania za pomocą zbilansowanej diety. Efekt usunięcia nadmiaru wody z organizmu, oczyszczenia jelit i płaskiego brzucha – gwarantowany! Jak to działa?

Pyszne i zdrowe

Wielbiciele truskawek czekają na nie już od wczesnej wiosny, by wreszcie przez cały maj, czerwiec i lipiec móc rozkoszować się ich smakiem. Te miesiące to właśnie najlepszy czas do przeprowadzenia truskawkowego detoksu. Owoce dostępne na straganach i w sklepach są wtedy świeże i zawierają mniejszą ilość chemii, gdyż pochodzą z Polski i nie muszą być konserwowane, by jechać tysiące kilometrów. Te kupowane w zimie, w zamkniętych opakowaniach, nie są już tak wartościowe.
Truskawki są niskokaloryczne – 100g to zaledwie 28 kalorii. Jednak, gdy dodasz do nich śmietanki i cukru, kaloryczność drastycznie wzrasta. Pamiętaj, że 100g śmietany 12% to aż 130 kcal, zaś 1 łyżeczka cukru daje 25 kcal. Najlepiej jest zatem jeść truskawki bez słodzików i śmietany – wtedy czerpiemy z nich tylko to, co najlepsze, czyli:
– kwas foliowy – zbawienny dla układu nerwowego
– witaminę C – silny antyutleniacz. Już 120g owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!
– błonnik – wypełnia żołądek i oczyszcza jelita
– witaminę K, która wpływa na dobrą kondycję naczyń krwionośnych
– antyoksydanty działające przeciwstarzeniowo.

Jadłospis diety truskawkowej

Dzień 1
Śniadanie: przygotuj 350g truskawek, umyj je i usuń szypułki. Zblenduj wraz z 3 dużymi gałązkami świeżej mięty, sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać łyżkę miodu.
II śniadanie: szklanka truskawek ze szklanką zsiadłego mleka lub ½ kubeczka kefiru naturalnego
Obiad: szklanka ugotowanego ryżu brązowego zmieszanego z ryżem dzikim, wymieszane ze szklanką posiekanych truskawek. Danie posyp poszarpanymi liśćmi świeżej bazylii.
Podwieczorek: szklanka świeżych jagód
Kolacja: sałatka ze szparagami. Zielone szparagi opłucz i odłam końcówki (ok. 3cm od dołu). Pokrój je na 5-centymetrowe odcinki i zanurz we wrzątku na 7 minut. Szklankę truskawek posiekaj na plasterki. Wymieszaj ze szparagami, mixem sałat i 2 łyżkami tartego parmezanu. Skrop sokiem z ½ cytryny i łyżką oliwy.

Dzień 2
Śniadanie: 350g truskawek zblenduj z 1 małym bananem, ½ awokado i filiżanką kefiru
II śniadanie: szklanka kefiru z cynamonem, startym 1 jabłkiem i łyżeczką miodu
Obiad: filet z piersi kurczaka usmażony na oliwie na patelni grillowej lub upieczony w folii, mix sałat z płatkami parmezanu (2 łyżki) i szklanką truskawek
Podwieczorek: garść orzechów
Kolacja: ½ kulki sera mozzarella pokrój w małe plasterki i wymieszaj ze szklanką pokrojonych truskawek. Dodaj listki mięty.

Pomiędzy posiłkami zachowaj 3h odstępy, podczas których wypijaj dużo wody niegazowanej z sokiem z cytryny. Dozwolona jest także zielona herbata i zioła, które wspomogą proces oczyszczania.

Pamiętaj, by nie stosować tej diety dłużej niż 3 dni. Jest zbyt nisko kaloryczna i zbyt uboga w wartości odżywcze, by dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dieta truskawkowa jest dobra na detoks i odciążenie jelit, lecz nie może być traktowana jako sposób na odchudzanie, gdyż grozi niedoborami, anemią i efektem jo-jo.

Poprzedni artykułAnanasowa
Następny artykułPrzed startem w maratonie
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.