Woda. Ot bezsmakowy płyn i tyle. Nie ma kalorii i zaspokaja pragnienie. Może być gazowana lub nie. Tyle z reguły wiemy o wodzie. Tymczasem, podobnie jak wino, woda ma różne bukiety i można się nią delektować, dobierając odpowiednie wody do danych potraw. Naprawdę! A nikt nie wie o tym lepiej, jak miłośnicy kuchni ze słonecznej Italii.
Wody mineralne klasyfikuje się według zawartości mikroelementów na 1 litr. Wyróżniamy wody wysokozmineralizowane – zawierające ponad 15% składników mineralnych, wody średniozmineralizowane, które mają ich od 5-10% oraz wody niskozmineralizowane, czyli te do 5% składników mineralnych.
Wody mineralne Acqua Panna i S.Pellegrino
To włoskie wody premium, które stanowią istotny element włoskiego dziedzictwa. Pochodzą z wyjątkowych źródeł w Alpach i słonecznej Toskanii, którym zawdzięczają swój niepowtarzalny, ikoniczny smak oraz najwyższą jakość. Idealnie komponują się zarówno z intensywnymi daniami, serami oraz wędlinami, jak i z delikatnymi, naturalnie przyprawionymi potrawami. Podkreślają wyrafinowany smak dań, dlatego stanowią nieodłączny element każdego posiłku.
Włosi doskonale wiedzą, jak ważne jest celebrowanie życia. Poszukują piękna i różnorodnych, wyrafinowanych smaków. Nieodłącznym tego elementem są długie uczty, degustacja wybornych win, rozmaitych serów, makaronów czy owoców morza. Takim posiłkom musi towarzyszyć woda o szczególnych walorach smakowych.
- S. Pellegrino
To naturalna gazowana woda mineralna z włoskich Alp. Dzięki bogactwu minerałów, dodatkowi naturalnego gazu i obecności bąbelków jest wyjątkowa w smaku. Idealnie pasuje do potraw o intensywnym smaku.
- Acqua Panna
To naturalna woda mineralna niegazowana z Toskanii o delikatnym, aksamitnym smaku. Dzięki lekkiej zawartości minerałów doskonale pasuje do potraw o subtelnym smaku.
Wskazówki do tyczące podania wody:
- Sprawdź, czy etykieta nie jest uszkodzona, a temperatura wody jest odpowiednia i wynosi ok. 10°. Woda nie powinna być serwowana zbyt chłodna.
- Odczytaj nazwę „S.Pellegrino”lub „Acqua Panna” i zademonstruj etykietę, podobnie jak podczas serwowania win.
- Po otwarciu butelki przelej wodę do szklanek.
- Nie dodawaj lodu ani cytrusów.
Czego nigdy nie dodajemy do wody?
„Unikajmy dodawania lodu do wody, ponieważ zmienia on zdecydowanie jej smak. Ma zupełnie inną strukturę, a mieszanie dwóch wód płynów o różnej naturze powoduje, że woda ulega delikatnemu rozcieńczeniu i to powoduje zmianę jej smaku. Nie należy również dodawać cytrusów, które zmieniają jej walory smakowe – może, np. wpłynąć na zmianę jej kwasowości czy soczystości” – tłumaczy Grzegorz Górnik, hydrosommelier, ekspert marek San Pellegrino i Acqua Panna.
Degustacja wody… jak wina?
Wodę mineralną należy podawać w temperaturze 10 stopni Celsjusza, a więc schłodzoną. Niższa temperatura sprawia, że traci ona swoje walory smakowe. Możemy ją serwować w szklankach lub kieliszkach. Każdą próbkę podajemy w osobnym szkle. Sama technika degustacji wody opiera się na progresji oko – nos – usta. Kluczem do opisywania smaku wody jest zmysł węchu. To od niego zależy, jak dobrze uda nam się rozpoznać poszczególne jej walory. Zmysł smaku ma drugorzędne znaczenie. Przygotowanie kubków smakowych do degustacji nie jest skomplikowanym procesem. Jeśli to możliwe, dzień wcześniej zrezygnujmy z ostrych przypraw, a bezpośrednio przed – z kawy.
Degustację najwygodniej jest przeprowadzać przy pomocy specjalnej karty degustacyjnej. Pozwoli nam ona wygodnie analizować poszczególne aspekty próbowanej wody. Wskaże także, w jakiej kolejności je analizować, aby móc zrobić to możliwie najdokładniej.
Cechy wody, na które zwracamy uwagę podczas degustacji:
- Świeżość: przyjemne odczuwanie naturalnego chłodu wody.
- Wzburzenie: ilość i wielkość pęcherzyków.
- Klarowność: przejrzystość wody.
- Bukiet: odczuwalny zmysłem węchu.
- Kwasowość: poziom świeżości odczuwanej zaraz po wypełnieniu ust oraz natychmiast po jej połknięciu.
- Soczystość: percepcja różnych rodzajów soli.
- Struktura: ogólna ocena złożoności i bogactwa wody.
- Lekkość: ocena ciężkości wody w ustach.
- Miękkość: poziom delikatności i aksamitności odczuwany w ustach.
- Równowaga: ogólne odczucie harmonii wszystkich właściwości wody.
- Trwałość: czas trwania poszczególnych odczuć węchowych i smakowych.
Przebywając na wycieczce we Włoszech miałam okazję kosztować wody mineralnej Acqua Panna, przyznaję jest pyszna, ale my też mamy wody z wyjątkowych źródeł, i mamy się czym pochwalić. Na przykład Piwniczanka http://piwniczanka.pl/ wydobywana z nadpopradzkich źródeł. Wzbogacona przez matkę naturę najwartościowszymi minerałami zaliczana jest do wód profilaktyczno zdrowotnych. Smakuje przez cały rok, nie tylko w upały.