Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika i dobrym pomysłem na pożywne śniadanie. Zobacz, dlaczego produkty z pełnego ziarna są dobre dla Twojego zdrowia i samopoczucia.
Nieoczyszczone ziarno nazywa się pełnym, ponieważ zawiera wszystkie jadalne części ziarna w naturalnych, zbilansowanych proporcjach. Pożywienie pełnoziarniste zawiera bogatą w błonnik łuskę ziarna (otręby), odżywczy zalążek (kiełek) i gęstą, węglowodanową warstwę środkową (bielmo). Natomiast pokarmy oczyszczone (takie jak: biały ryż, biały chleb i makaron z białej mąki) są pozbawione większości błonnika i całego dobrodziejstwa, więc zawierają niewiele ponad puste węglowodany. Co wybierasz?
Mamy nadzieję, że produkty pełnoziarniste, bo:
- zawierają bardzo dużo naturalnego błonnika,
- są też bogactwem witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów, takich jak selen, cynk, miedź, magnez czy żelazo.
Poza tym są bardzo smaczne i urozmaicają codzienną dietę!
Jak wybierać produkty pełnoziarniste?
Kolor np. pieczywa nie ma znaczenia, bo wiele firm robi chleb ze zwykłej białej mąki, a tylko ją barwi na ciemno, aby udawało pełnoziarniste. Czytaj zawsze etykiety i szukaj odpowiednich oznaczeń. Na produktach Nestlé to zielony znaczek z kłosem zboża. Zwróć też uwagę, aby Twoje posiłki nie zawierały dużej ilości cukru!
Ile ich spożywać?
Wielu ekspertów wierzy, że powinniśmy zjadać co najmniej 48 g pełnego ziarna każdego dnia. Dlatego pełnoziarniste śniadanie może być rewelacyjnym sposobem na udany i zdrowy początek każdego dnia. Poniżej kilka wskazówek dotyczących wprowadzania większych ilości pełnego ziarna do codziennej diety:
- zacznij poranek od pełnoziarnistych płatków śniadaniowych,
- jedz pełnoziarniste lub razowe pieczywo zamiast białego,
- wybieraj brązowy ryż basmati lub dziki,
- dodaj pół szklanki czarnej komosy ryżowej do swoich sałatek, żeby nadać im niecodziennego smaku i charakteru,
- spróbuj jeść makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego lub wymieszaj oba, jeśli sam pełnoziarnisty jest dla Ciebie za ciężki,
- spróbuj sycących naleśników z kaszy gryczanej zamiast tych z białej mąki — Francuzi zajadają się nimi już od lat!,
- dodawaj kaszy jęczmiennej do zup, żeby je zagęścić i wzbogacić orzechowym posmakiem.
Polecamy płatki Nestlé FITNESS – teraz zawierają o 30% mniej cukrów, a ten sam wspaniały smak! To 57,30% pełnego ziarna, 5 witamin i cenne składniki mineralne, w tym wapń i żelazo!