Marka Mutti o pomidorach wie wszystko… Na przykład jak je przetwarzać, aby zachowały smak świeżych owoców, i jak na ich bazie zrobić najlepsze włoskie dania. Zainspiruj się!
Śródziemnomorski klimat, piękna architektura, ogromne bogactwo kulturowe no i wybitna kuchnia. Włosi w kuchni to prawdziwi mistrzowie smaku. Włoska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele kultur i dla wielu jest inspiracją, a każdy z włoskich regionów słynie z tradycyjnych dań. W czym tkwi sekret włoskiej kuchni? To przede wszystkim prostota. Włosi gotując używają prostych składników, dbając o to, żeby były jak najwyższej jakości. Królową włoskiej kuchni jest bazylia, królem oczywiście pomidor, słodki, czerwony dojrzewający we włoskim słońcu.
Mutti, rodzinna, włoska firma od ponad 100 lat dostarcza swoim klientom najwyższej jakości przetwory pomidorowe, wykorzystując wyłącznie włoskie pomidory zebrane w optymalnej fazie dojrzałości (czyli w porze słonecznego, włoskiego lata), przetwarzane w ciągu 24 godz. Dzięki temu w produktach Mutti odnajdujemy całe bogactwo pomidorów, fantastyczny aromat i pełny bogaty smak. Warto wzbogacić nimi swoje zimowe dania. To produkty, których każdy powinien spróbować.
Niekwestionowanym bestsellerem Mutti jest Polpa (czyli bardzo drobno krojone pomidory). Sekret tego produktu, to opatentowany proces produkcji, w którym pomidory pozbawiane są skórki w temp. ok 20 ° C (dzięki czemu zachowują smak i zapach świeżego pomidora), do przygotowania 1 kg polpy potrzeba aż 5 kg świeżych pomidorów.
Polpa jest idealna jako baza do zup, sosów, wymagający dłuższego gotowania, jako dodatek do pizzy.
Wypróbuj ją do przygotowania Gazpacho lub klasycznej, włoskiej pizzy Margherita
Pomidorowe Gazpacho
Do przygotowania Gazpacho potrzebujesz
- 1 l Polpy Mutti
- 1 czerwona papryka
- 1 łodyga selera włoskiego
- 1/2cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 2 białka
- 1 szklanka oliwy Extra Vergine
- 4 kromki chleba
- Sól, pieprz
Obierz czosnek i cebulę. Zmiksuj wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji (poza chlebem i 1 łyżką oliwy). Kromki chleba pokrój w kostkę, grilluj na oliwie z oliwek, przypraw solą. Gazpacho nalej do miseczek, posyp chlebowymi grzankami.
Klasyczna pizza Margherita
Do przygotowania Pizzy potrzebujesz
- 350 g mąki pszennej
- 12 g drożdży
- 175 ml wody
- Sól
- 300 g Polpy Mutti
- 3 mozzarelle
- 4 łyżki oliwy Extra Vergine
- Garść bazylii
- Sól
Rozdrobnione drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj mąkę, szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Blachę do pizzy wysmaruj niewielką ilością oliwy. Rozwałkuj na niej ciasto. Przykryj płócienną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez ok. 40 min. Na cieście rozsmaruj polpę, przypraw solą, rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Przypraw niewielką ilością oliwy. Piecz 20 min. w temp. 200 stopni C. Przybierz listkami bazylii, serwuj na gorąco.
Gama Mutti to również delikatne, gęste przeciery: klasyczny z dodatkiem świeżych liści bazylii, pomidorowy bez skóry, pyszne pomidory koktajlowe (które możesz wykorzystać np. do sałatki), koncentraty i „Verdurine” – wyjątkowy, gęsty sos warzywny w tubie, doskonały jako dodatek do kanapek, krakersów czy pizzy.
Więcej na: