Dieta ryżowa to jedna z grupy tzw. monodiet opartych na spożywaniu w większości jednego składnika, który może być urozmaicany różnymi dodatkami. Przynosi efekty w postaci utraty 3-7k w tydzień. Posiada kilka odmian, które poniżej porządkujemy, podajemy jadłospisy i przedstawiamy wady i zalety każdego z nich.
Tylko ryż
Ta dieta trwa 5-10 dni. Jemy podczas niej sam ryż – torebkę 3x dziennie, nie więcej. Najbardziej polecany jest ryż brązowy, dziki, parboiled i basmati. Można je jeść zamiennie, jednak zawsze – bez żadnych dodatków i zaraz po ugotowaniu al dente (nie wolno przechowywać w lodówce ugotowanego ryżu). Pomiędzy głównymi posiłkami dozwolone są niskokaloryczne warzywa (marchew, kapusta, brokuły) w niewielkiej ilości. Pijemy tylko wodę niegazowaną, gorzką czarną kawę oraz herbaty: zieloną, czerwoną i ziołowe.
Dieta pozwala schudnąć nawet 5-7kg w tydzień. Nie polecamy jej jednak, gdyż zawiera za mało wszelkich wartości odżywczych i jest monotonna. Nabawisz się na niej niedoborów, możliwa jest także utrata tkanki mięśniowej w pewnym stopniu. Gwarantujemy także efekt jo-jo po zakończeniu tej diety.
Jednakże – taki ryżowy detoks może się okazać zbawienny np. po świętach, podczas których pofolgowałaś sobie przy stole i czujesz się ociężała i „napchana”. Ryż odciąży jelita, da odpocząć żołądkowi i oczyści organizm (szczególnie ryż dziki i brązowy). Ryżowy post nie powinien jednak trwać dłużej niż 2-3 dni.
Ryż plus dodatki
Ten rodzaj diety ryżowej jest bardziej popularny i wiąże się z nieco wolniejszym tempem utraty kilogramów i mniejszym ryzykiem efektu jo-jo. Dieta obiecuje, że jedząc posiłki ryżowe z dodatkiem warzyw, nabiału lub mięsa, stracisz 3-4kg w tydzień, czyli nawet 8kg w 2 tygodnie trwania diety.
Jadłospis polega na tym, że 3x dziennie jemy wybraną odmianę ryżu (torebkę) z dowolnym dodatkiem z poniższej listy:
– niskotłuszczowy jogurt naturalny
– warzywa (z wyłączeniem brokuł i szpinaku)
– ryba gotowana na parze lub pieczona w folii
– owoce (poza cytrusami)
– gotowane, chude mięso
– zupa-krem warzywna, niezabielana, może być z odrobiną chudego mięsa.
W pojedynczym posiłku może się znaleźć tylko jeden dodatek. Jeśli zrobisz się głodna pomiędzy posiłkami, powinnaś sięgnąć po warzywo lub owoc. Pij tylko wodę niegazowaną, zioła i niesłodzoną herbatę i kawę bez mleka.
Nie rozumiemy dlaczego w pojedynczym posiłku ryżowym dozwolony jest tylko jeden dodatek, ani – dlaczego nie wolno spożywać brokułów, szpinaku i cytrusów. Przecież to nieocenione źródła witamin, antyutleniaczy i mikroelementów! Te ograniczenia wydają się niczym nieuzasadnione i sprawiają, że dieta staje się nudna. Jednakże – jak donoszą internautki na forach internetowych, dieta podobno działa. Doczytałyśmy się, że niektórym osobom udało się schudnąć 5-7kg w 2 tygodnie. Co działo się potem, czy waga została utrzymana – nie wiadomo. Warto zachować dystans wobec cudzych sukcesów związanych z daną dietą – to, czy nam również się uda zależy od naszej masy ciała, wzrostu, tempa przemiany materii oraz predyspozycji i preferencji psychologicznych. Każdy z nas jest inny i nie każdemu służy wcinanie ryżu 3 razy dziennie, choćby była to jedna z jego najzdrowszych odmian. Poczytaj nasze porady dotyczące zwiększania tempa przemiany materii i zdrowego odchudzania – stosując się do nich na pewno schudniesz na trwałe i bez uszczerbku na zdrowiu!