Dna moczanowa to jedno z tych schorzeń, przy których dieta może zdziałać cuda i na zawsze zlikwidować problem z bolącymi stawami czy paluchami stóp. Przeczytaj, czym charakteryzuje się podagra i jak wyleczyć ją poprzez odpowiednie odżywianie!
Jakie są objawy dny moczanowej?
Zaczyna się niewinnie – podczas badań krwi okazuje się, że wzrosło stężenie kwasu moczowego we krwi. Ponieważ nic nie boli, pacjent zazwyczaj nie przywiązuje wagi do problemu. Aż nagle zaczynają się pojawiać bóle w stawach, które miewają poziom nasilenia niemożliwy do wytrzymania. Trwają od kilku dni do nawet 4 tygodni. Dlaczego tak boli? W torebkach stawowych krystalizują się cząsteczki moczanu sodu. Kryształki są twarde, ostre i niszczą okoliczne tkanki. Jeśli na tym etapie rozwoju choroby nie zostaną wdrożone odpowiednie zmiany w odżywianiu, dna moczanowa przybierze postać przewlekłą.
Jakie jedzenie może wywołać dnę moczanową?
Winne są puryny (przekształcają się w kwas moczowy) i produkty zakwaszające organizm. Gdzie są obecne?
- w wędlinach, kiełbasach i mięsie: cielęcinie, jagnięcinie, podrobach, dziczyźnie;
- w sosach, zupach i wywarach mięsnych;
- w rybach: karpiu, flądrze, łososiu, makreli, soli, szczupaku, linie, szprotkach wędzonych, sardynkach, śledziach, krewetkach, pstrągu;
- w warzywach strączkowych, kapustnych oraz w groszku, kukurydzy, porze, papryce, jarmużu, szczawiu, szpinaku, rabarbarze;
- w grzybach – pieczarkach, boczniakach, prawdziwkach;
- w bananach, melonach;
- w serkach topionych i tłustym twarogu;
- w mocnym kakao, herbacie i kawie.
Dodatkowo należy też odstawić alkohol, konserwy, pieprz, musztardę, marynaty, ostre przyprawy i czekoladę. Korzystnie na przebieg choroby wpłynie też rezygnacja z papierosów. Jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, unikajmy smażenia i pieczenia w tłuszczu, najlepiej jest gotować i blanszować składniki.
Na czym oprzeć jadłospis?
- głównym źródłem białka, którego dotąd dostarczało mięso, będzie teraz nabiał: mleko i jego kwaśne przetwory, chudy twaróg i serek wiejski;
- węglowodany: białe i ryżowe pieczywo, ryż, ziemniaki, makarony;
- warzywa: buraki, cebula, chrzan, pomidory, rzodkiew, cukinia, kapusta kiszona, kapusta pekińska, marchew, ogórki, różne rodzaje sałat;
- owoce: jabłka, pomarańcze, truskawki, winogrona, wiśnie, czereśnie, ananas, agrest, brzoskwinie, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki;
- ziarna i orzechy;
- miód i dżemy.
Bardzo ważne jest picie wody niegazowanej – minimum 2 l dziennie. Dodatkowo zalecane są też naturalne soki warzywne i owocowe oraz herbatki ziołowe i owocowe.
W ograniczonych ilościach można jeść także:
- masło, śmietanę;
- wołowinę (oprócz rostbefu), wieprzowinę (oprócz karkówki) i drób;
- dorsza, flądrę i lina.