Strona główna DIETA I ZDROWIE Dieta przy dnie moczanowej

Dieta przy dnie moczanowej

0

Dna moczanowa to jedno z tych schorzeń, przy których dieta może zdziałać cuda i na zawsze zlikwidować problem z bolącymi stawami czy paluchami stóp. Przeczytaj, czym charakteryzuje się podagra i jak wyleczyć ją poprzez odpowiednie odżywianie!

Jakie są objawy dny moczanowej?

Zaczyna się niewinnie – podczas badań krwi okazuje się, że wzrosło stężenie kwasu moczowego we krwi. Ponieważ nic nie boli, pacjent zazwyczaj nie przywiązuje wagi do problemu. Aż nagle zaczynają się pojawiać bóle w stawach, które miewają poziom nasilenia niemożliwy do wytrzymania. Trwają od kilku dni do nawet 4 tygodni. Dlaczego tak boli? W torebkach stawowych krystalizują się cząsteczki moczanu sodu. Kryształki są twarde, ostre i niszczą okoliczne tkanki. Jeśli na tym etapie rozwoju choroby nie zostaną wdrożone odpowiednie zmiany w odżywianiu, dna moczanowa przybierze postać przewlekłą.

Jakie jedzenie może wywołać dnę moczanową?

Winne są puryny (przekształcają się w kwas moczowy) i produkty zakwaszające organizm. Gdzie są obecne?

  • w wędlinach, kiełbasach i mięsie: cielęcinie, jagnięcinie, podrobach, dziczyźnie;
  • w sosach, zupach i wywarach mięsnych;
  • w rybach: karpiu, flądrze, łososiu, makreli, soli, szczupaku, linie, szprotkach wędzonych, sardynkach, śledziach, krewetkach, pstrągu;
  • w warzywach strączkowych, kapustnych oraz w groszku, kukurydzy, porze, papryce, jarmużu, szczawiu, szpinaku, rabarbarze;
  • w grzybach – pieczarkach, boczniakach, prawdziwkach;
  • w bananach, melonach;
  • w serkach topionych i tłustym twarogu;
  • w mocnym kakao, herbacie i kawie.

Dodatkowo należy też odstawić alkohol, konserwy, pieprz, musztardę, marynaty, ostre przyprawy i czekoladę. Korzystnie na przebieg choroby wpłynie też rezygnacja z papierosów. Jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, unikajmy smażenia i pieczenia w tłuszczu, najlepiej jest gotować i blanszować składniki.

Na czym oprzeć jadłospis?

  • głównym źródłem białka, którego dotąd dostarczało mięso, będzie teraz nabiał: mleko i jego kwaśne przetwory, chudy twaróg i serek wiejski;
  • węglowodany: białe i ryżowe pieczywo, ryż, ziemniaki, makarony;
  • warzywa: buraki, cebula, chrzan, pomidory, rzodkiew, cukinia, kapusta kiszona, kapusta pekińska, marchew, ogórki, różne rodzaje sałat;
  • owoce: jabłka, pomarańcze, truskawki, winogrona, wiśnie, czereśnie, ananas, agrest, brzoskwinie, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki;
  • ziarna i orzechy;
  • miód i dżemy.

Bardzo ważne jest picie wody niegazowanej – minimum 2 l dziennie. Dodatkowo zalecane są też naturalne soki warzywne i owocowe oraz herbatki ziołowe i owocowe.

W ograniczonych ilościach można jeść także:

  • masło, śmietanę;
  • wołowinę (oprócz rostbefu), wieprzowinę (oprócz karkówki) i drób;
  • dorsza, flądrę i lina.
Poprzedni artykułTurbo
Następny artykułGersona
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.