Strona główna DIETA I ZDROWIE WINO W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ ?

WINO W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ ?

0
wino na diecie

Dieta odchudzająca to częste wyrzeczenia, ale i nakazy. Nie ma miejsca na słodycze, ale powinno być na aktywność fizyczną. A co z niewielkimi przyjemnościami, które w dodatku są dobre dla naszego zdrowia?

Okazuje się, że alkoholu nie musicie wyrzucać ze swojej diety. No, przynajmniej nie co do kropelki.

Można, ale z rozsądkiem

Szczególnie osoby, które nie cierpią na otyłość, wymagającą bardzo restrykcyjnej diety, a jedynie chcą zrzucić kilka kilogramów przed nadchodzącą wiosną, nie muszą zupełnie rezygnować z alkoholu. Warto jednak spożywać go z rozsądkiem. Najbardziej kaloryczne są słodkie alkohole – wszelkie likiery, słodkie wódki i nalewki – a także brandy i whisky. Dodatkowo często pijemy je w drinkach z dodatkiem słodzonych napojów i syropów. Jeśli mamy więc ochotę na mocniejszy alkohol, wybierzmy czystą wódkę. Jeżeli koniecznie chcemy wypić koktajl, zdecydujmy się na wódkę z sokiem owocowym lub np. wodą mineralną i sokiem ze świeżej cytryny. Jeśli chodzi o piwo – w stosunku do innych alkoholi nie jest ono bardzo kaloryczne, jednak zazwyczaj wypijamy je w dużych ilościach. Pamiętajmy, że dwa piwa to ponad 500 kalorii, czyli spora część naszego dziennego zapotrzebowania. Wrogiem naszej diety jest też fakt, że pijąc piwo, spożywamy zazwyczaj bardzo kaloryczne posiłki – chipsy, frytki, pizzę. Najlepszym alkoholowym wyborem dla odchudzających się będzie wino.

– Osobom na diecie zalecam wino wytrawne. Najmniej kaloryczne jest białe – 150 ml to niecałe 100 kcal. Jednak niewiele bardziej kaloryczne jest czerwone, a dodatkowo wspomaga trawienie. Nie zalecam natomiast win słodkich ani musujących – zawierają dużo cukru i mają wysoki indeks glikemiczny – mówi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.

Wytrawne z umiarem

Wytrawne wino to zdecydowanie powinien być nasz pierwszy wybór, jeśli w trakcie diety chcemy się napić alkoholu.

Spożywane w niewielkich ilościach wytrawne wino ma dobry wpływ na nasze zdrowie.

-Z części badań wynika, że może ono zawierać substancje zapobiegające odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Z pewnością zawiera natomiast przeciwutleniacze, dzięki czemu wspomaga trawienie – tłumaczy ekspert Marani.

Pamiętajmy jednak, że nigdy, a zwłaszcza będąc na diecie, nie powinniśmy przesadzać z ilością wypijanego alkoholu. Według Światowej Organizacji Zdrowia dopuszczalna ilość wypitego wina to 6-7 kieliszków tygodniowo, przy czym na pewno nie w ciągu jednego dnia, ale raczej codziennie do obiadu. Miejmy na uwadze, że po spożyciu alkoholu tempo naszej przemiany materii spada o 30%. Częste, nadmierne spożycie jakiegokolwiek trunku nie będzie dobre nie tylko dla naszej diety, ale także dla naszego zdrowia.

150 ml wina to ok. 100 kcal
150 ml wina to ok. 100 kcal