Dobry przepis na karkówkę musi obejmować zrobienie marynaty. Marynata do karkówki na grilla i do piekarnika nie różni się znacząco – ale jej przygotowanie wymaga znajomości pewnych tricków kuchennych.
Marynata do mięsa spełnia dwie role: po pierwsze – nadaje naszemu wybranemu kawałkowi mięsa odpowiedni smak i soczystość, po drugie – zapobiega szybkiemu psuciu się mięsa, co jest wyjątkowo ważne w upalne dni, kiedy często urządzamy grilla w formie pikniku.
Karkówka – przepis podstawowy
Marynata do karkówki z grilla jest najbardziej istotną częścią przepisu. Aby ją wykonać, potrzebne ci będą:
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
- 5 ząbków czosnku,
- pół cebuli,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 3 łyżki ketchupu lub sosu barbecue.
- Karkówkę umyj i osusz. Pokrój w cienkie plastry – dzięki temu mięso szybciej się zrobi, dodatkowo będzie aromatyczniejsze.
- Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- W dużym garnku na dnie rozsmaruj odrobinę marynaty, ułóż kawałki mięsa tak, aby przykryły dno i wyłóż na nie kolejną porcję marynaty. Układaj takie warstwy aż skończą ci się składniki. Całość przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na dobę lub dwie.
Tak przygotowane mięso nadaje się do smażenia bezpośrednio na grillu lub w piekarniku. Najlepiej podawać je z masłem czosnkowym, sałatką i grillowaną bagietką.
Powyższa marynata do karczku jest bardzo aromatyczna i nadaje mięsu kruchości. Możesz eksperymentować z ziołami, których do niej używasz. Warto wiedzieć, że marynowanie karkówki powinno trwać co najmniej jeden dzień, ponieważ w ten sposób traci ona swoją tłustość, a zyskuje na smaku.