Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE MARYNATA DO KARKÓWKI

MARYNATA DO KARKÓWKI

0
meat-1675017_960_720

Dobry przepis na karkówkę musi obejmować zrobienie marynaty. Marynata do karkówki na grilla i do piekarnika nie różni się znacząco – ale jej przygotowanie wymaga znajomości pewnych tricków kuchennych.

Marynata do mięsa spełnia dwie role: po pierwsze – nadaje naszemu wybranemu kawałkowi mięsa odpowiedni smak i soczystość, po drugie – zapobiega szybkiemu psuciu się mięsa, co jest wyjątkowo ważne w upalne dni, kiedy często urządzamy grilla w formie pikniku.

Karkówka – przepis podstawowy

Marynata do karkówki z grilla jest najbardziej istotną częścią przepisu. Aby ją wykonać, potrzebne ci będą:

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki ketchupu lub sosu barbecue.
  1. Karkówkę umyj i osusz. Pokrój w cienkie plastry – dzięki temu mięso szybciej się zrobi, dodatkowo będzie aromatyczniejsze.
  2. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  4. W dużym garnku na dnie rozsmaruj odrobinę marynaty, ułóż kawałki mięsa tak, aby przykryły dno i wyłóż na nie kolejną porcję marynaty. Układaj takie warstwy aż skończą ci się składniki. Całość przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na dobę lub dwie.

Tak przygotowane mięso nadaje się do smażenia bezpośrednio na grillu lub w piekarniku. Najlepiej podawać je z masłem czosnkowym, sałatką i grillowaną bagietką.

Powyższa marynata do karczku jest bardzo aromatyczna i nadaje mięsu kruchości. Możesz eksperymentować z ziołami, których do niej używasz. Warto wiedzieć, że marynowanie karkówki powinno trwać co najmniej jeden dzień, ponieważ w ten sposób traci ona swoją tłustość, a zyskuje na smaku.