Strona główna DIETA I ZDROWIE Przepisy PRZEPISY NA SŁONO

PRZEPISY NA SŁONO

0
świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia mają swoją magię, której ważną częścią jest wyjątkowe menu. Oto kilka propozycji, które mają szansę zachwycić podniebienia gości przy stole.

swieta-2016_button_300px

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz

Składniki:

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody.
  2. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły
  3. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie.
  4. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę.
  5. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

zakwas buraczany

Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie

Składniki:

  • 1 l domowego zakwasu buraczanego
  • 1 marchew
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kg buraków
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 torebka Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1.  Obierz i umyj warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj umyte, przecięte na cztery części jabłka. Wszystko razem zalej około litrem wody, wlej zakwas buraczany i dodaj przyprawy, zachowując na później tylko majeranek i dwa ząbki czosnku
  2. 2. Barszcz gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia
  3. 3. Tuż przed podaniem barszcz przecedź i zagotuj powstały wywar. Dopraw do smaku Barszczem czerwonym Knorr, posiekanym czosnkiem i majerankiem. W razie potrzeby, jeśli uznasz to za konieczne, dodaj odrobinę cukru lub soli.

Rada: Barszcz możesz dodatkowo doprawić, dodając podczas gotowania kilka suszonych wędzonych śliwek lub kilka suszonych grzybów.

swiateczny barszcz

Kompot z suszu

Składniki:

  • suszone śliwki – 400 g
  • suszone gruszki – 200 g
  • suszone jabłka – 400 g
  • suszone morele – 400 g
  • cukier – 400 g
  • laski cynamonu – 2 sztuki
  • goździk – 5sztuk
  • cytryny – 3 sztuki
  • pomarańcze – 3 sztuki
  • sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
  4. Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.

Rada: Jeśli chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek – złagodzą one nieco intensywny smak suszu.

kompot z suszu

Schab z ziołowym farszem i sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 600 g środkowego schabu
  • Esencja do sosu pieczarkowego Knorr
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 10 pieczarek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bulionu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ząbek posiekanego czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Kromki pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, wlej bulion i wbij jajko. Całość wymieszaj i przypraw pieprzem.
  2. Schab oczyść z błon i cienkim nożem wydrąż otwór w jego środku. Mięso natrzyj przyprawą Knorr.
  3. Przygotowanym nadzieniem napełnij otwór w schabie. Mięso zawiń folią aluminiową i obsmaż z każdej ze stron na patelni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw do niego danie na 40 minut.
  4. Pieczarki pokrój grubo i przysmaż na patelni. Dolej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj Esencję. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty. Upieczone mięso podziel na plastry i serwuj z pieczarkowym sosem.

Rada: Smak sosu wzbogaci odrobina natki pietruszki.

pieczony schab

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami

Składniki:

  • twaróg – 250 gramów
  • ziemniaki – 250 gramów
  • Esencja do sosu cebulowego Knorr – 1 sztuka
  • cebula posiekana – 2 sztuki
  • słonina – 50 gramów
  • pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki posiekana – 1 sztuka
  • rozmaryn (posiekany) – 0.5 łyżeczki
  • mąka – 550 g
  • jajko – 1 sztuka
  • oliwa – 2 łyżki
  • woda ciepła – 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie wystudź i zmiel w maszynce lub prasce wraz z twarogiem. Słoninę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej na patelni i przesmaż na niej jedną posiekaną cebulę.
  3. W misce połącz ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
  4. Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Gotowe wkładaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Pozostałą cebulę przesmaż w rondelku, zdejmij go z ognia, wlej szklankę zimnej wody, dodaj Esencję Knorr i rozpuść ją. Sos zagotuj, dodaj zioła. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Gotowe pierogi podawaj z przygotowanym cebulowo-ziołowym sosem.

pierogi ruskie

swieta-2016_button_300px