
Poznaj nowy program kulinarny, zainspirowany słodkimi latami 50. XX wieku!
„Słodka Rywalizacja” to pierwszy program kulinarny na temat pieczenia ciast w, którym uczestnicy walczą o przygotowanie najlepszego smakołyku. Członkowie jednej rodziny pod bacznym okiem Agnieszki Pilaszewskiej pieką ciasta, które w kolejnych odcinkach oceniane są przez gwiazdorskich ekspertów.

Przepis na tartę z malinami
Ciasto:
- 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
 - 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny Kasia
 - szczypta soli
 - 3 łyżki cukru
 - 1 jajko.
 
Krem:
- 250 g sera mascarpone
 - 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
 - 2 jajka.
 
Oraz: maliny, jedno kartonowe pudełeczko.

Jak zrobić?
- Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.
 - Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.
 - Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).
 - Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
 - Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
 - Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
 - W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
 - Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
 - Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
 - Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.
 


























































