Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE PIECZENIE W STYLU RETRO

PIECZENIE W STYLU RETRO

Słodka rywalizacja

Poznaj nowy program kulinarny, zainspirowany słodkimi latami 50. XX wieku!

„Słodka Rywalizacja” to pierwszy program kulinarny na temat pieczenia ciast w, którym uczestnicy walczą o przygotowanie najlepszego smakołyku. Członkowie jednej rodziny pod bacznym okiem Agnieszki Pilaszewskiej pieką ciasta, które w kolejnych odcinkach oceniane są przez gwiazdorskich ekspertów.

Słodka rywalizacja

Przepis na tartę z malinami

Ciasto:

  • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
  • 130 g schłodzonego masła i 20 g margaryny Kasia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko.

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 jajka.

Oraz: maliny, jedno kartonowe pudełeczko.

tarta z malinami

Jak zrobić?

  1. Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem.
     
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, margarynę, sól oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę.
     
  3. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką).
     
  4. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
     
  5. Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
     
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
     
  7. W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
     
  8. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika.
     
  9. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
     
  10. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.

Słodka rywalizacja

Poprzedni artykułLa Vita e Bella
Następny artykułFRYZJERSKIE INSPIRACJE OD L’ORÉAL PROFESSIONNEL
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: [email protected]