Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE DLACZEGO W PIWIE POWSTAJE PIANA?

DLACZEGO W PIWIE POWSTAJE PIANA?

0
food-cold-wood-hand

Produkcja piwa to dla wielu z nas ciągle zagwozdka. Wiemy, że piwo może być poddawane pasteryzacji lub nie, ale jakie to ma praktyczne znaczenie? I skąd piana?

Jak powstaje piwo?

Można wyróżnić poszczególne etapy produkcji piwa. Co ciekawe, wiele z nich można odtworzyć nawet w domowych warunkach. Zatem jeśli chcielibyśmy spróbować z własnymi smakami, to świat stoi przed nami otworem 😉

Etapy produkcji piwa

  • produkcja słodu
  • przygotowanie brzeczki
  • fermentacja brzeczki
  • leżakowanie piwa
  • filtracja

Pasteryzacja piwa

Pasteryzacja polega na podgrzaniu produktu do takiego stopnia, by zniszczyć lub znacząco zahamować rozwój drobnoustrojów. W przypadku piwa jest to 65 stopni Celsjusza.

Piana

Właśnie, a skąd ta piana w piwie? Składa się na to kilka czynników. Głównie wydzielający się na etapie fermentacji gaz (CO2). Pęcherzyki dwutlenku węgla otaczają się związkami powierzchniowoczynnymi i razem na powierzchni piwa tworzą warstwę pianki. Związki te zmniejszają napięcie powierzchniowe oraz zwiększają lepkość płynu. Te związki białka pochodzą ze słodu oraz z rozpadu drożdży.