Bo to jedno z najzdrowszych zbóż, bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze oraz betaglukany – naturalny błonnik, który spożywany regularnie pomaga obniżać poziom złego cholesterolu. Owsianka na śniadanie daje nam też potężną dawkę energii na cały dzień!
Owies ma liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. W jego ziarnach znajdują się lekkostrawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, wiele witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, potas, miedź). To także zboże o najwyższej zawartości betaglukanów, występujących w zewnętrznych warstwach jego ziaren.
Mieszkańcy Europy doceniali zalety owsa już 4000 lat temu! W 700 roku p.n.e. uprawy tego wyjątkowego zboża pojawiły się na terenie dzisiejszej Polski. Do XVIII wieku owsianka stanowiła jedną z głównych potraw naszych przodków, a nasze babcie stosowały też owies jako kosmetyk (np. w postaci maseczki), ponieważ doskonale łagodzi podrażnienia, ma działanie przeciwświądowe i nawilżające, przyspiesza odbudowę bariery ochronnej skóry. Dziś, gdy wiemy, jakie dokładnie korzyści daje nam owies, jeszcze bardziej możemy docenić jej zalety!
Superjedzenie!
Owies można określić mianem „superfood”, ponieważ ma wyjątkowo wysoką wartość odżywczą – za sprawą aż dwa razy większej ilości zdrowych tłuszczów niż inne zboża. Są to w głównej mierze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko dodają energii, ale też pozytywnie wpływają na cały organizm. Szczególnie cenny jest zawarty w nim kwas linolowy, który zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Siła antyoksydantów i witamin
W bielmie i zarodku łupinki owsa znajduje się duża zawartość witaminy E. To silny przeciutleniacz, który spowalania procesy starzenia się organizmu, chroni przed zawałem, miażdżycą i zakrzepami. Kwas ferulowy (robiący ostatnio karierę w kosmetologii) także ma silne działanie antyoksydacyjne, a najwięcej znajduje się go w otrębach owsianych (chodzi o łupinę owsa). Ponadto owies zawiera sole mineralne (miedź, selen, mangan, magnez), lecytynę oraz witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a więc dobry nastrój i sprawność intelektualną, mają też ogromny wpływ na kondycję naszej skóry.
Błonnik obniżający cholesterol
Czym jest błonnik? To włókno pokarmowe, a więc ta część żywności pochodzenia roślinnego, która nie jest rozkładana przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym. Choć nie jest przyswajany, w bardzo istotny sposób wpływa na funkcjowanie człowieka. Błonnik dzieli się na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną (frakcje o zwiększonej i zmniejszonej lepkości). Frakcja błonnika pokarmowego rozpuszczalna w wodzie jest istotna m.in. w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy typu II, a frakcja błonnika nierozpuszczalna przyspiesza proces trawienia oraz obniża wartość energetyczną spożytego pokarmu.
Owies zawiera błonnik rozpuszczalny w wodzie, przede wszystkim w postaci betaglukanu. Pełne ziarno owsa zawiera przeciętnie 32%, a płatki owsiane ok. 14% błonnika, w tym frakcja rozpuszczalna w wodzie stanowi blisko 8%. Tak wysoka jej zawartość jest wśród zbóż charakterystyczna tylko dla owsa. Betaglukan wchłania wodę i rozpuszcza się w przewodzie pokarmowym, tworząc tym samym żel, który wiąże cholesterol, a następnie zostaje skutecznie wydalany z organizmu. Dzienne spożycie 3 g betaglukanu pochodzącego z owsa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Zostało to potwierdzone w licznych badaniach klinicznych, zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.
Jak spożywać owies?
Dzień najlepiej zacząć pożywną owsianką, która doda nam energii na cały dzień! Wystarczy zalać płatki owsiane gorącą wodą lub mlekiem na 5-10 min, a potem dodać ulubione owoce i bakalie, ewentualnie biały jogurt. W ciągu dnia warto sięgać po chleb owsiany (z płatkami lub otrębami), a w ramach słodkiej przekąski – po ciasteczka owsiane. Płatki owsiane są też doskonałym dodatkiem – na ich bazie można przygotować kotlety wegetariańskie, placki, omlet lub naleśniki. Sprawdzą się też jako zdrowa panierka i posypka do sałatek. Pamiętaj też, że owies z natury jest żytem niezawierającym glutenu, jednak – na skutek uprawy i przetwarzania z innymi zbożami – może zostać nim zanieczyszczony.
Polecamy!