Szparagi są bardzo zdrowe, smaczne i stanowią cudowną podstawę do wielu potraw. Jak się okazuje gotowanie szparagów to naprawdę prościzna.
Jak gotować szparagi?
Szparagi gotować można na dwa sposoby. Związane w pęczek i wstawione do gotującej się wody główkami do góry, zaś drugą opcją jest ułożenie ich w płaskim szerokim naczyniu, gdy są zanurzone w całości.
Na rynku są dostępne garnki specjalnie przeznaczone do gotowania szparagów z wmontowanym sitkiem na środku, by ułatwić wyciąganie, ale naprawdę nie jest to potrzebne.
Woda, w której gotujemy szparagi powinna być osolona i z odrobiną cukru. Ważne by garnek nie był aluminiowy.
Ile gotować szparagi?
Jak gotować szparagi zielone
Zielone nie wymagają obierania, wystarczy uciąć ok. 2 cm końca łodygi oraz usunąć zdrewniałe fragmenty. Jeśli zdecydowaliśmy się na gotowanie w garnku, to powinniśmy go przykryć. Gdy nasz wybór padł na płaskie naczynie, gdzie szparagi są w całości zanurzone, to nie ma potrzeby zakrywania. Czas potrzebny by zielone szparagi ugotować to ok. 10 minut.
Jak gotować białe szparagi
Białe szparagi musimy wcześniej obrać i odciąć ok. 1/3 łodygi od dołu. Ponownie musimy zdecydować się na naczynie w jakim chcemy ugotować szparagi. Białe są bardziej włókniste i gotują się dłużej. Zwykle zajmuje to ok. 15 minut.