Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE ILE GOTOWAĆ SZPARAGI?

ILE GOTOWAĆ SZPARAGI?

0
pexels-photo-93492

Szparagi są bardzo zdrowe, smaczne i stanowią cudowną podstawę do wielu potraw. Jak się okazuje gotowanie szparagów to naprawdę prościzna. 

Jak gotować szparagi?

Szparagi gotować można na dwa sposoby. Związane w pęczek i wstawione do gotującej się wody główkami do góry, zaś drugą opcją jest ułożenie ich w płaskim szerokim naczyniu, gdy są zanurzone w całości.

Na rynku są dostępne garnki specjalnie przeznaczone do gotowania szparagów z wmontowanym sitkiem na środku, by ułatwić wyciąganie, ale naprawdę nie jest to potrzebne.

Woda, w której gotujemy szparagi powinna być osolona i z odrobiną cukru. Ważne by garnek nie był aluminiowy.

Ile gotować szparagi?

Jak gotować szparagi zielone

Zielone nie wymagają obierania, wystarczy uciąć ok. 2 cm końca łodygi oraz usunąć zdrewniałe fragmenty. Jeśli zdecydowaliśmy się na gotowanie w garnku, to powinniśmy go przykryć. Gdy nasz wybór padł na płaskie naczynie, gdzie szparagi są w całości zanurzone, to nie ma potrzeby zakrywania. Czas potrzebny by zielone szparagi ugotować to ok. 10 minut.

Jak gotować białe szparagi

Białe szparagi musimy wcześniej obrać i odciąć ok. 1/3 łodygi od dołu. Ponownie musimy zdecydować się na naczynie w jakim chcemy ugotować szparagi. Białe są bardziej włókniste i gotują się dłużej. Zwykle zajmuje to ok. 15 minut.