fot. Borges
Smakowa oliwa to naturalny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Zobacz, jak samodzielnie zrobić ją w domu!
W czasie przyrządzania smakowej oliwy, przestrzegaj następujących zasad:
- składniki muszą być świeże i aromatyczne
- butelka i wszystkie składniki powinny być czyste oraz suche
- składniki oliwy smakowej muszą być całkowicie przykryte oliwą
- przygotowaną oliwę należy przechowywać dobrze zamkniętą w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce, by uniknąć zepsucia)
Oliwa z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Smak czosnku ożywia wszystkie rodzaje potraw. Nadaje się do pizzy, sosów czosnkowych oraz sosów zielonych. Wystarczy obrać kilka ząbków czosnku (im więcej, tym oliwa będzie bardziej intensywna). Część z nich należy wrzucić w całości, a część posiekaną bądź rozgniecioną. Następnie należy dorzucić kilka plastrów suszonych pomidorów (pokrojonych lub w całości). Tak przyrządzoną oliwę można spróbować już po tygodniu – jeżeli będzie wystarczająco intensywna można wyjąć trochę czosnku, aby nie przyćmił całkowicie innych smaków. Jeśli nie zostawić na kolejnych kilka dni. W zależności od preferencji, do takiej oliwy można dodać świeże zioła np. tymianek, bazylię czy rozmaryn (po kilka gałązek) lub kapary.
Oliwa z oliwek ze skórką cytrynową
Świeży aromat oraz orzeźwiający smak cytryny i oliwy z oliwek jest znakomitym dressingiem dla małży, skorupiaków, ryb, dań z ryżem, sałatek. Cytrynę należy umyć w gorącej wodzie i dokładnie osuszyć. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć jej skórkę – tylko żółtą część. Następnie przygotowujemy szałwię – trzeba ją umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Do butelki wkładamy startą skórkę cytrynową, szałwię i zalewamy oliwą. Można dodać też kilka kropli octu balsamicznego. Butelkę należy zamknąć i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.
Oliwa z chili
Nadaje potrawom pikanterii. Idealnie pasuje do makaronów, focaccii, bagietki czy chleba. Papryczki chili należy dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć. Do butelki papryczki można wrzucić w całości, bądź pokroić. Według uznania można dodać gałązkę oregano i/lub 2-3 ząbki czosnku. Butelkę należy zakręcić, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
Produkty marki Borges, od lewej: Oliwa z Oliwek Extra Virgin (jest wytwarzana z mieszanki najlepszych oliw wytłoczonych z różnych rodzajów oliwek, klasyczna, świetnie pasuje do świeżych sałatek, gorącej pizzy lub spaghetti), Oliwa z Oliwek Extra Lite (powstaje w wyniku zmieszania oliwy rafinowanej i extra virgin, ma delikatny smak, idealna do ryb, owoców morza i faszerowanych mięs), Ocet Balsamiczny z Modeny (produkowany z soku ze świeżo zebranych białych winogron, aromat nabiera wyrazistości przez dziesięciolecia, kiedy ocet przechowywany jest w drewnianych beczkach, stając się słodkim, gęstym i bardzo skoncentrowanym).
tekst: mat. pras. Borges