Lato w pełni. A w lecie czas na lody! Dlaczego jednak nie spróbować czegoś innego, na przykład sorbetów? Tym bardziej, że są nie tylko orzeźwiające, ale także mniej kaloryczne.
Poniżej znajdziesz przepisy na sorbet owocowy w czterech uniwersalnych smakach. Wybierz swój ulubiony i przeczytaj, jak zrobić sorbet w domu! Potrzebujesz tylko kilku składników i miksera. To proste!
Sorbet truskawkowy
Składniki:
– 0,5 kg truskawek
– 3 łyżki cukru (może być brązowy)
– ćwierć szklanki wody
– sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko, dla uzyskania jednolitej masy. Z gorącej wody i cukru przygotuj syrop. Kiedy ostygnie, dodaj do zmiksowanych truskawek. Dolej soku z cytryny i wymieszaj. Gotową masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po 3-6 godzinach.
Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co pół godziny wyjmuj go z zamrażarki i mieszaj.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
– 10 cytryn
– ćwierć szklanki wody
– 40 dag cukru
Przygotowanie:
Umyj i osusz cytryny. Z owoców odkrój górne warstwy. Łyżeczką wydrąż miąższ i przetrzyj go przez sitko. Do zimnej wody dosyp cukier i gotuj do wrzenia, mieszając. Powstały syrop odstaw do ostudzenia. Sok z cytryn połącz z syropem i włóż do zamrażarki na ok. 4-12 godzin.
Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co pół godziny wyjmuj go z zamrażarki i mieszaj.
Sorbet arbuzowy
Składniki:
– 1 nieduży arbuz ( na ok. 1 kg miąższu)
– 3 łyżki cukru
– sok z połowy cytryny
– pół szklanki wody
Przygotowanie:
Arbuza przetnij na pół. Wydrąż owoc z miąższu i spróbuj usunąć jak najwięcej pestek.
Zmiksuj miąższ z syropem z ciepłej wody i cukru. Masę przelej do naczynia i pozostaw w zamrażarce przez ok. 3 godz.
Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co pół godziny wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj.
Sorbet bananowy
Składniki:
– 5 dojrzałych bananów
– 1 szklanka wody
– pół szklanki cukru
– sok z 1 cytryny
Z wody i cukru przygotuj syrop, gotując na małym ogniu. Odstaw go do ostudzenia. Banany zmiksuj razem z sokiem z wydrążonej cytryny. Dodaj syrop i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do pojemnika i pozostaw w zamrażarce na ok. 5-6 godzin.
Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj.
Teraz już wiesz, jak zrobić domowy sorbet. Życzymy pysznego orzeźwienia!