Kwasy omega to nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla prawidłowego działania organizmu. Największą sławę zyskały kwasy omega-3, ale warto wiedzieć, że wyróżniamy także inne. Kwasy omega-6 i 9 są równie niezbędne dla dobrego funkcjonowania. Jakie są między nimi różnice?
Kwasy omega – rodzaje
Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to zdrowe tłuszcze, które mają ogromny wpływ na regulowanie ciśnienia i ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Wyróżniamy trzy rodzaje kwasów omega:
- kwasy Omega-3,
- kwasy Omega-6,
- kwasy Omega-9.
Ich nazwy determinuje specyficzna budowa chemiczna. Wszystkie trzy łączy posiadanie tzw. wiązań podwójnych w swojej budowie. Jednak różnica między omega-3, omega-6 i omega-9 to nie tylko budowa chemiczna. Dowiedz się, co jeszcze wpływa na ich różnorodność.
Główne różnice między Omega-3, Omega-6 i Omega-9
Budowa chemiczna
Najważniejszą różnicą pomiędzy kwasami omega jest ich budowa chemiczna. Zarówno omega-3, jak i omega-6 to kwasy wielonienasycone. Oznacza to, że oba kwasy tłuszczowe posiadają wiele podwójnych wiązań. W odróżnieniu, omega-9 to kwasy jednonienasycone. Zatem w swojej budowie mają tylko jedno podwójne wiązanie.
Omega-3 i omega-6 są niezbędne dla naszego organizmu, który nie jest w stanie sam sobie ich wytworzyć. Dlatego ważne jest, aby dostarczać je z zewnątrz – z pokarmem lub w suplementach. Natomiast omega-9 może być w niewielkich ilościach wytwarzany przez organizm. Jego dodatkowe spożywanie jest ważne, ale nie trzeba się martwić o jego wysokie niedobory.
Funkcje w organizmie
Kwasy tłuszczowe omega-3 odpowiadają za:
- kontrolowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
- regulację ciśnienia krwi,
- wzmacnianie odporności,
- zapobieganie depresji, chorobie Parkinsona i psychozie,
- zmniejszanie stłuszczenia wątroby,
- zwalczanie stanów zapalnych.
Natomiast omega-6 działa na:
- redukcję nadciśnienia,
- pracę serca i nerek,
- budowę komórek,
- dobry stan skóry
- produkcję hormonów, w tym także neuroprzekaźników.
Omega-9 posiada podobne właściwości do omega-3, czyli zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie
Żywność bogata w kwasy omega to przede wszystkim tłuste ryby. Stanowią jednocześnie najlepsze źródło kwasów omega-3. Oprócz tego warto ich szukać w orzechach oraz niektórych olejach roślinnych. Natomiast najwięcej omega-6 znajdziemy w orzechach, nasionach, margarynie, majonezie i rafinowanych olejach roślinnych. A głównym źródłem omega-9 w diecie jest oliwa z oliwek, olej migdałowy, olej z awokado i orzechy.
Różnice w kwasach omega-3, 6 i 9 – podsumowanie
Omega-3 i omega-6 są niezbędne dla organizmu, podczas gdy omega-9 może być wytwarzany w niewielkich ilościach. Różnice między nimi wynikają głównie z budowy chemicznej. Każdy z tych kwasów ma również różne funkcje w organizmie, takie jak regulacja ciśnienia krwi, wzmocnienie odporności czy zapobieganie stanom zapalnym. Źródłem tych kwasów są przede wszystkim tłuste ryby, orzechy i odpowiednie oleje roślinne. Zamów wybrany produkt z drogerii internetowej Puls dla Zdrowia: https://pulsdlazdrowia.pl/